Makrel

27. december 2010
Navn Sæson
Engelsk Mackerel Hele året.
Højsæson: August - september
Latin Scomber scombrus
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
TILGÆNGELIGHED             
HØJSÆSON             

Kendetegn: Makrellen er blågrøn over ryggen med mørke aftegninger ned til sidelinjen. Bugen er hvid og kødet er mørkt og har et højt indhold af fedtsyrer.
Makrellen er torpedoformet og mangler svømmeblæren, hvilket gør at den hurtigt kan stige og dykke uden problemer med trykforskelle.

Levested: Makrellen er udbredt fra Middelhavet til det nordlige Norge og Island. I Nordsøen og Skagerrak overvintrer en del makreller på 400-600 meters dybde, hvor de næsten ikke indtager føde. Først om foråret begynder de atter at æde.

Føde: Om foråret består makrellens føde af planktondyr som vingesnegle, vandlopper og fiskeæg. Efter gydning (marts/april – juli) består makrellens føde af krebsdyr, småsild og brisling.

Størrelse: Mindstemål for makrel fanget i Nordsøen er 30 cm. For Skagerrak og Kattegat er det 20 cm. De bliver normalt 30 – 40 cm og vejer sjældent over 1 kg.

Kønsmodning: Når makrellen er ca. 3 år, bliver den kønsmoden. Gydningen foregår ved havoverfladen, hvor den gyder op mod en halv million æg. De flyder rundt i overfladen sammen med sæden, indtil de klækkes efter en uges tid. Efter gydningen spredes makrellerne i småstimer.

Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og ikke på bunden eller ved kysterne.)

Ernæring: Fed fisk ( 8-35 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed

Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse

Fedmen i makrellen gør at den godt kan tåle en lidt hårdere behandling, såsom grillning, pande- og ovnstegning.
Hel grillet makrel: Tag den hele rensede makrel og fyld friske hakkede krydderurter blandet med revet citron/limeskal i bugen. Læg fisken i en dobbeltrist og og grill i 4-7 minutter på hver side.
Andre produkter af makrel: Røget makrel, makrel i konserves (tomat, karry m.m.)

Frysning

2-3 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 1235 kJ I varen A.D.T
Protein 18,1 g 25 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 24,4 g 75 % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand 56,6 g    

Af: Råvareguiden