Rødfisk

Navn Sæson
Engelsk Redfish, Ocean Perch, Red Perch, Norway Haddock Hele året
Latin Sebastes Marinus
  J F M A M J J A S O N D
TILGÆNGELIGHED             

Kendetegn: Rødfisk er en stor familie med knap 400 arter spredt over hele verden. De vigtigste arter i Europa og det nordlige Atlanterhav er stor rødfisk (Sebastes marinus), dybhavsrødfisk (Sebastes mentella), lille rødfisk (Sebastes viviparus) og blåkæft (Helicolenus dactylopterus).
Stor rødfisk: er den største af de 4 fisk. Kroppen er dækket med 80-90 store ru skæl langs sidelinien og 16-21 skæl fra gatfinnen op til sidelinien. Den har 8 blødstråler i gatfinnen.
Dybhavsrødfisk: Den har 9 blødstråler i gatfinnen og en kraftig benknude under underkæbespidsen.
Lille rødfisk: Kroppen er dækket med 70-80 skæl langs sidelinien og 11-13 skæl fra gatfinnen op til sidelinien. Den har 7 blødstråler i gatfinnen.

Levested: Rødfisken lever i det nordlige Atlanterhav ved Europas og Nordamerikas kyster, fra Grønland over Island og Færøerne til Svalbard og Barentshavet. De lever nær bunden ved undersøiske rygge, banker og fastlandskrænter.
Den store rødfisk foretrækker vandtemperaturer på 3-7 grader i 100-500 meters dybde. Dybhavsrødfisken vil have vandtemperaturer på 2-5 grader og lever i 300-1000 meters dybde. Den lille rødfisk lever i 50-300 meters dybde og gerne nær kysterne. Blåkæften lever på 200-1000 meters dybde.

Føde: Rødfisken lever bla. af tanglopper, rejer og fiskeyngel. De ældre fisk lever af sild, torskefisk og lodder.

Størrelse: Det er en langsomt voksende fisk. Det tager den store rødfisk godt 60 år at nå en størrelse på ca. 1 meter og en vægt på ca. 15 kg. Store rødfisk over 50 cm (og 30-40 år) er efterhånden sjældne. Dybhavsrødfisken bliver max 55 cm lang. Den lille rødfisk har en max længde på 35 cm, ca. 1 kg og 40-45 år. Blåkæften bliver max 45 cm og 1,5 kg.

Kønsmodning: Rødfisken bliver sent kønsmoden. Når den når en størrelse på ca. 30-40 cm og er 10-12 bliver den kønsmoden. Rødfisken føder levende afkom. Parringen finder sted om efteråret, men da er æggestokkene endnu uudviklede. Hunnen gemmer sæden til vintermånederne, hvor æggestokken udvikles og æggene dannes. I perioden april-juni føder hunnen afhængig af sin størrelse 50.000-350.000 larver på 6-8 mm. Rødfisken får først sin røde farve når den bliver 4-5 år.
Den lille rødfisk kønsmodnes ved ca. 20 cm og 10-15 år. Den føder 10.000-30.000 larver på 3-4 mm.

Fiskeart: Bundfisk

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse
Rødfisken er en lækker spisefisk. Kødet har en flot lysrosa farve, som bliver hvidt når den tilberedes.
Den kan bla. anvendes ovnbagt, stegt, grillet og dampet.
Ovnbagt rødfisk med porrer og varm kartoffelsalat:
Lav pakker af sølvpapir med porrer og rødfiskefiletter krydret med salt og peber og bag dem i ovnen i ca. 20 min.
Lav en dressing af lidt hvidvinseddike, dijonsennep, finthakket skalotteløg og karse. Vend dressingen i de varme kogt kartofler og servér til fisken. Velbekomme.

Frysning
3-6 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 369 kJ I varen A.D.T
Protein 19,4 g 91 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 0,9 g 9 % højst 30 %
Kostfibre 0 g   ca 30 g
Vand 79,2 g