Torsk

27. december 2010
Navn Sæson
Engelsk Cod Hele året
Højsæson: Sep/Okt - Marts/April
Latin Cadus morhua
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
TILGÆNGELIGHED             
HØJSÆSON             

Kendetegn: Torsken er grågrøn eller gråbrun med en lang lys sidelinie. Farven på fisken kan variere alt efter levested, ved klippebund er de mere røde og brune og ved sandbund er de mere lysegrå.
Torsken har overbid, som gør at den nemmere kan tage fiskene op fra bunden og en skægtråd, som kan “smage” på bunden om der er noget spiseligt i nærheden. Kødet er hvidt og saftigt og sidder i store flager.

Levested: Torsken er en koldtvandsfisk og de største torsk foretrækker det dybe vand med temperaturer på 2-10 grader. Tættere på kysterne kan de små torsk findes.
Torsken lever på den nordlige halvkugle er er delt op i seks store torskestammer: Nordsø-torsken, Newfoundlands-torsken, den grønlandske torsk, den islandske torsk, Østersø-torsken og torsken ved Lofoten og Barentshavet.
Torsken er ikke en stimefisk, men samles hvor der er masser af føde eller når der skal gydes. De nordligste arter kan vandre op mod 1000 km for at gyde.

Føde: Torsken er en rovfisk og lever af bunddyr og småfisk. De ældre torsk lever også af hele krabber og artsfæller.

Størrelse: Mindste fangstmål for torsk er 35-40 cm. Fisk der fanges under dette mål skal sættes ud igen.

Kønsmodning: Torskens kønsmodning afhænger af dens levested. Torsk der lever ved kysterne bliver tidligt kønsmodne, allerede ved ca 2 år.
De torsk med udbredte vandringsmønstre bliver sent kønsmodne, omkring 6-12 år. Den gyder om foråret og under gydningen svømmer hannen og hunnen sammen, så æg og sperm blandes, og allerede efter 2-4 uger – afhængig af temperatur – klækkes æggene.

Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever nær bunden)

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed

Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse

Torsk er en god fisk, der kan anvendes på mange forskellige måde. Kogt, dampet, stegt, grillet, røget, tørret og saltet.
Klipfisk er saltet torsk, som bla. anvendes i den traditionelle spanske tapasret "Bacalao".
Brug torsk til fiskefrikadeller sammen med laks og en masse friskhakkede krydderurter.
Andre produkter af torsk: klipfisk, torskerogn - fersk og konserves, levertran

Frysning

3-6 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 341 kJ I varen A.D.T
Protein 18,7 g 93 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 0,6 g 7 % højst 30 %
Kostfibre 0 g   ca 30 g
Vand 80,6 g    

Af: Råvareguiden