Kategori:

Frugt

Abrikos

Abrikosen stammer sandsynligvis fra det nordlige Kina og den er sandsynligvis også blevet dyrket der i mere end 4000 år. Den kom til Europa omkring Jesu fødsel, men forsvandt efter Romerigets fald. Senere kom den til Spanien med maurerne og har siden hen bredt sig til resten af Europa. Abrikoser kan godt tåle vinterkulde, men […]

Læs mere

Ananaskirsebær

Når man ser et ananaskirsebær, kan man være i tvivl om, hvad det er. En lille lampeskærm af pergament eller en lygte af rispapir. I den skrøbelige indpakning gemmes et sødt og syrligt bær, der smager som en blanding af ananas, passionsfrugt og tomat. Hylsteret er naturens eget værk og beskytter frugten, mens den vokser. […]

Læs mere

Ananas

Der er mange der tror at ananasfrugten stammer fra Hawaii, men den har sin oprindelse i Sydamerika. Det var spanierne og portugiserne der spredte den til resten af verden. Det var en lækker spise og et effektivt middel mod skørbug, så de plantede den i alle de havne de anløb. Så var der proviant næste […]

Læs mere

Appelsin

Appelsinen stammer fra Kina. Udbredelsen i Europa begyndte da maurerne erobrede store dele af Spanien i 700-tallet. Maurerne brugte bla. appelsintræer til at pryde deres haver. Feks. Alhambra i Granada, Spanien.På Sicilien dyrkede man appelsintræer, som blev eksporteret til dele af Europa og det blev hurtigt mode blandt de adelige at dyrke appelsiner under glas, […]

Læs mere

Appelsin, blod

Der er ingen der ved om varianten, blodappelsin, også kom hertil fra Kina, eller om den opstod i Sydeuropa. Men man ved at den har været dyrket i Middelhavsområdet i flere århundreder. Den røde ‘blodfarve’ i blodappelsin kommer fra farvestoffet anthocyanin, der findes i mange planters plantedele. Under indflydelse af frugtsyrer, dukker denne røde farve […]

Læs mere

Banan

Bananen stammer højst sandsynligt fra Asien, fra et område der strækker sig over Indien til Papua New Guinea. Og det menes at planten har været dyrket i mere end 5000 år. I år 650 bragte arabiske krigere bananen til Egypten og Palæstina og man mener at det var de arabiske slavehandlere som spredte planten til […]

Læs mere

Blomme

Blommen stammer fra Asien og er beskrevet i Confucius’ tekster og sange. Det var Alexander den Store som introducerede blommen i Middelhavsområdet. Blommefrugten er en saftig stenfrugt, der kan være blåviolet, gul eller grøn. Der findes mange sorter, hvoraf Reine Claude er en særlig fin spisesort. Svesker er tørrede blommer. Blommen er den næstmest dyrkede […]

Læs mere

Blåbær

Blåbær er blå eller næsten sorte bær med rødviolet, syrlig saft. Bærret er dækket af et vokslag, der giver skindet en let sølvagtig overflade og er en naturlig beskyttelse. Blåbær skal være modne når de købes, da de ikke modner yderligere efter høst. Vælg blåbær som er faste og hele og undgå dem, der er […]

Læs mere

Boysenbær

Boysenbær eller taybær er en krydsning af hindbær, brombær og loganbær. Den blev krydset af Rudolph Boysen fra Californien. I slutningen af 1920’erne opsøgte Walter Knott, Rudolph Boysen for at høre om det nye bær. Men Boysen havde opgivet dyrkningen og solgt sin farm. Bærrankerne stod stadig på gården og Walter Knott tog nogle ranker […]

Læs mere

Brombær

Brombærplanten findes vildtvoksende i alle danske skove. Det er en vintergrøn busk med lange, rankende skud, der slår rod fra spidsen hvis de får kontakt med jorden. Navnet er afledt af bremmel, der betyder tornet busk. Alle skud har talrige, kraftige, bagudbøjede torne, hvilket har ført til at man dyrker planten espalieret på øje hegn. […]

Læs mere

Cantaloup

Meloner inddeles i to hovedgrupper, sukkermeloner og vandmeloner. Hos sukkermeloner findes kernehuset i midten, som vi kender det fra honning-, galia- og cantaloupmelon. Hos vandmelonen sidder kernerne i frugtkødet, hvis den ikke er stenfri. Meloner er fantastiske tørstslukkere i de varme sommermåneder, pga. deres høje vandindhold. Meloner eftermodner ikke og har det største sukkerindhold lige […]

Læs mere

Citron

Citron stammer fra Sydasien og har været dyrket i både Lilleasien og Kina i flere tusinde år. Saracenerne havde bragt citroner med til Italien og i 1200-tallet dyrkede man citroner i både Italien og Spanien.Da guldfeberen rasede i Californien i 1849, kostede en citron 1 US$ stykket. Med de høje priser og den store efterspørgsel, […]

Læs mere

Clementin

Clementin er en hybrid mellem appelsin og mandarin og blev lanceret som den kerneløse mandarin. Men der er clementiner som indeholder kerner, ligesom der er mandariner som ikke indeholder nogle kerner. Clementiner og mandariner ligner hinanden meget og det kan være svært at se forskel.

Læs mere

Daddel

Daddelfrugten har været kendt og dyrket i Mellemøsten i flere tusinde år. De vokser i tørt og subtropiskt klima og findes bla. i oaser. Frugterne hænger i store klaser under palmens blade. Daddel er en aflang lys- eller mørkebrun frugt med et enkelt hårdt frø. Frugkødet er tykt og rødbrunt med et stort indhold af […]

Læs mere

Fersken

Ferskener stammer fra Kina, men man troede tidligere at den stammede fra Persien (nuværende Iran), heraf det latinske navn Persica. Ferskentræet kan blive 5-10 m højt og træet blomstrer i det tidlige forår før der kommer blade. Blomsterne har smukke rød/hvide farver. Fersken er en stor rund stenfrugt. Den er lettere lådden og har gult, […]

Læs mere

Figen

Figner har været dyrket i Middelhavsområdet i flere tusinde år. Man har ved Jordan floden fundet fossile figner, som var mere end 10.000 år gamle. Omkring 1575 havde spanske bosættere frugten med til Amerika, og Californien er idag verdens 2. største producent af figner, på trods af at amerikanerne ikke bryder sig om dem. Figner […]

Læs mere

Granatæble

Granatæbler stammer oprindeligt fra Persien (nuværende Iran), men har været dyrket i Asien og Middelhavsområdet i flere årtusinder. Den spanske by Granada er opkaldt efter frugten. Spanske bosættere medbragte granatæblet til Amerika i 1700-tallet. Håndgranaten er opkaldt efter æblet da granatens ydre opdeling minder om frøene. Grenadine kommer af det franske grenade og er oprindeligt […]

Læs mere

Grapefrugt

Man mener at grapefrugtens historie starter omkring 1750, da frø af pomeloen blev bragt til Barbados. Hvorvidt grapefrugten er en krydsning mellem appelsin og pomelo eller om det er en mutation af pomeloen pga. de nye vækstbetingelser ligger stadig hen i det uvisse. Den blev rigtig omtalt i 1823 og var lokalt kendt under navnet […]

Læs mere

Havtorn

Havtorn har været kendt i Danmark og Nordeuropa i mange tusinde år. På trods af bærrets lille størrelse er den yderst sund og planten ganske hårdfør. Dette lille gul/orange bær, som ikke er større end 5-10 mm, blev genfundet herhjemme i forbindelse med det nye nordiske køkken. Havtorn er en meget hårdfør plante, som kan […]

Læs mere

Hindbær

Hindbær er en flerfoldssamfrugt med mange små røde stenfrugter. Smagen er fin og meget aromatisk. Vilde hindbær er små og særlig aromatiske. Frugtens holdbarhed er kort, især angribes den let af skimmelsvampe.

Læs mere

Honningmelon

Meloner inddeles i to hovedgrupper, sukkermeloner og vandmeloner. Hos sukkermeloner findes kernehuset i midten, som vi kender det fra honning-, galia- og cantaloupmelon. Hos vandmelonen sidder kernerne i frugtkødet, hvis den ikke er stenfri. Meloner er fantastiske tørstslukkere i de varme sommermåneder, pga. deres høje vandindhold. I modsætning til andre meloner kan honningmelonen fortsat modne […]

Læs mere

Hyben

Hyben er frugterne fra de vilde roser og den mest almindelige er hybenrose (Rosa Rugosa). Hyben består af blødt frugtkød der omgiver en masse små, hårede nødder (kløpulver). Disse nødder (kaldet kerner) skal fjernes. Det resterende orangefarvede frugtkød anvendes. Hyben har et stort indhold af A-, C-vitamin og kalcium og har siden oldtiden været brugt […]

Læs mere

Hyld

Hyld er en plante, hvorfra både blomster og de blåsorte stenfrugter (hyldebær) kan anvendes. Hylden er en busk, som kan blive op til 8 meter høj. Den er almindelig i Danmark og er svær at slå ihjel. Den skyder let og kan overleve frostvejr om foråret. Desuden er fugle meget glade for bærrene og derfor […]

Læs mere

Jordbær

Jordbær er en flerfoldssamfrugt, hvor det vi spiser, er den opsvulmede, saftige, røde blomsterbund, med talrige små nødder på overfladen. Der findes flere end 20 arter jordbær og det mest almindelige dyrkede jordbær i Europa er have-jordbæret, som stammer fra 1800-tallet og er en krydsning mellem Virginia-jordbær fra Nordamerika for dets fine smag og Chile-jordbæret […]

Læs mere

Kaki

Kakifrugten er mere end 500 år gammel og blev anvendt i både Nordamerika og Østasien. Den menes at stamme fra Japan eller Kina, hvor der i dag findes flere end 1000 forædlede sorter af kakifrugten. I 1855 kom kakifrugten til Californien, hvor den hurtigt blev populær og i ca. 1870’erne kom den til Sydeuropa og […]

Læs mere

Kirsebær

Kirsebær er en fællesbetegnelse for to forskellige stenfrugtarter, sødkirsebær og surkirsebær. Sødkirsebær (moreller) anvendes naturel, da de indeholder ca. 10% sukkerarter. Surkirsebærene anvendes mest til madlavning og syltning. I Kina har man dyrket kirsebær i mere end 3000 år. Frugten var også kendt af de gamle egyptere, grækere og romere. I det første århundrede var […]

Læs mere

Kiwi

Kiwifrugten har været dyrket i Kina i mere end 1200 år. I begyndelsen af 1900-tallet blev frugten eksporteret til USA og et par år senere til New Zealand. I starten af 1950’erne begyndte New Zealand at eksportere frugten, som dengang bar navnet chinese gooseberry (kinesisk stikkelsbær). Men navnet blev hurtigt ændret til kiwifrugt efter den […]

Læs mere

Kokosnød

Kokospalmen fandtes allerede før opdagelsen af Amerika overalt i de tropiske områder i Asien og Polynesien og langs med Sydamerikas stillehavskyst. Det er derfor usikkert, hvor kokospalmen stammer fra. Man mener dog, at den stammer fra Polynesien, og at havstrømme har ført spiredygtige nødder til Sydamerika. Nu dyrkes den overalt langs kysterne i de tropiske […]

Læs mere

Kumquat

Kumquat er en plante der har eksisteret i mange tusind år og som sandsynligvis stammer fra det sydlige Kina. Den kom til Europa i midten af 1800-tallet, først som potteplante, senere som eksportvare. I Japan anvendes den meget som prydplante i haverne med dens skinnende grønne blade og smukke hvide blomster.Kumquaten er en lille, valnøddestor […]

Læs mere

Lime

Lime har været dyrket i flere tusind år og menes at stamme fra det nordlige Sydøstasien. Der findes to slags lime. Key lime, som er på størrelse med en golfbold og er den vi kender herhjemme. Den bliver også betragtet som den “sande” lime i modsætning til Persian lime, som menes at være en hybrid […]

Læs mere

Litchi

Litchi (kærlighedsfrugt) har været dyrket i det sydlige Kina i mere end 2000 år. En af de gamle kinesiske kejsere, som var meget glad for sin hofdame, Lee Chee, plantede denne frugt for at behage hendes findes næse. Og frugten er blevet opkaldt efter hende.Det er et rødbrunt bær med en læderagtig, nubret ujævn overflade. […]

Læs mere

Mandarin

Mandarinfrugten har været dyrket i Kina i mere end 3000 år. Ordet mandarin refererer til de lysorange dragter, som de kinesiske embedsmænd bar ved de gamle kinesiske domstole. Det var først i 1900-tallet at mandarinen blev kendt i hele verdenen.Mandarinen blev hurtigt en populær frugt til skolebørn, fordi den var let at pille. Den var […]

Læs mere

Mango

Mango menes at stamme fra Indien og at den har været dyrket der i mere end 6000 år. I dag dyrkes den i stort set alle tropiske og subtropiske lande og der findes mere end 1000 arter. Mango ligger, sammen med æbler og bananer, blandt de mest spiste frugter i verden.Mango er en stenfrugt, hvis […]

Læs mere

Multebær

Multebær vokser vildt i Scandinavien. De er gulorange i farven og minder meget om hindbær i formen. Bærene er meget saftige og smager karakteristisk og meget aromatisk. Det er vigtigt at bærene ikke plukkes for tidligt, men at de er færdigmodnet inden høst, for at konsistens og smag bliver rigtig god.Friske multebær skal være rene […]

Læs mere

Nektarin

Nektarin er en nær slægtning til fersken. Den er sandsynligvis en mutation af fersken, men hvornår denne mutation er sket ved man ikke. Man regner derfor med at nektarin har den samme historie som fersken et langt stykke op i tiden.I Kina har frugterne været dyrket i flere årtusinder, og de kom til Europa via […]

Læs mere

Oliven

Oliven og oliventræets historie er meget lang. Om det oprindeligt stammer fra Lilleasien, Middelhavsområdet eller Afrika vides ikke. Allerede for 8000 år siden blev der i Palæstina fremstillet olie af frugterne. Fra 3500 f.kr. har man fundet krukker til opbevaring af olie på Kreta, og omkring 1700 f.kr. blev der handlet meget olie og korn […]

Læs mere

Papaya

Papaya menes at stamme fra Mexico. Efter opdagelsen af Amerika blev papaya spredt til den øvrige verden af bla. de engelske, hollandske og portugisiske kolonister. Der blev meget hurtigt etableret en dyrkning af papaya i Indien, og siden da har dyrkningen af papaya bredt sig til resten af Asien. I dag foregår der dyrkning af […]

Læs mere

Passionsfrugt

Passionsfrugt eller purpurgrenadil, som den også kaldes, stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor indianerne har dyrket planten og frugterne i flere hundrede år. Navnet menes at stamme fra de spanske kolonipræster, der brugte plantens blomster til at forklare “El passion”, Jesu korsfæstelse. Når man har set blomsten, ved man hvorfor. Midt i blomsten sidder de grønne […]

Læs mere

Pomelo

Pomelo eller pompelmus er den største af alle citrusfrugter. Den stammer oprindeligt fra Sydøstasien, men har for lang tid siden bredt sig til det øvrige Asien. Det har givet forskellig sorter, som har tilpasset sig det lokale klima og den lokale smag.Pomeloen, som er den største citrusfrugt, kan være både pæreformet og rund. Herhjemme ser […]

Læs mere

Pære

Hvor pæren oprindeligt stammer fra, vides ikke. Men man ved dog at den har været dyrket i mere end 5000 år i bla. Grækenland og Italien.Pære er en oval kernefrugt med en del stenceller i frugtkødet. Umodne pærer har et hvidt og hårdt frugtkød. Modne pærer har blødt og saftigt frugtkød – oftest med en […]

Læs mere

Rabarber

Rabarberens botaniske ord Rheum rhabarbarum, er en kombination af det græske ord rha for Volga floden og det latinske ord barbarum for det område omkring floden, som var beboet af ikke-romere. I 1608 blev rabarberen bragt til Europa af en italiensk botanist, som erstatning for den kinesiske rabarber der blev anvendt medicinsk. I 1830’erne kom […]

Læs mere

Ribs

Ribs er oprindeligt et vildtvoksende bær, men det er de dyrkede ribs vi kender idag. I Danmark har bærrene været dyrket og anvendt i flere århundreder til bla. ribsvin og syltede ribs. De anvendes også i den klassiske danske ret, rødgrød med fløde, sammen med kirsebær, jordbær og hindbær.Ribs er runde, røde, gule eller hvide […]

Læs mere

Rønnebær

Rønnebærtræet er et løvfældende træ, som er at finde på hele den nordlige halvkugle. Træets oprindelse kendes ikke, men både træet og bærrene har været anvendt i tusinder af år.I den nordiske mytologi er træet viet til guden Tor. Rønnen skulle efter sigende have magiske kræfter og har i mange århundreder været brugt i forskellige […]

Læs mere

Solbær

Solbær er nært beslægtet med ribs og minder meget om dem i størrelse og form, men er mere sorte i farven. Planten er vildtvoksende i Mellem- og Nordeuropa.I 1600-tallet begyndte man at dyrke den herhjemme. I starten dyrkede man planten for at kunne bruge den til medicin, men senere hen fandt man ud af at […]

Læs mere

Stikkelsbær

Stikkelsbær er i familie med ribs og solbær, men er større og hænger ikke i klaser. Oprindeligt kommer planten fra Kaukasus og Vestafrika. I 1600-tallet begyndte man at dyrke dem her i det nordlige Europa, nogenlunde samtidig med solbærret.Stikkelsbær kan variere i udseende. De kan være runde eller ovale og skallen kan være både glat […]

Læs mere

Stjernefrugt

Carambolen eller stjernefrugten, menes at stamme fra Sydøstasien og den vokser stadig vildt på Molukkerne i Indonesien. Den dyrkes flere steder i verden i bla. Brasilien, Israel og Thailand, men produktionen i Malaysia overgår dem alle. Stjernefrugten er moden, når det gennemskinnelige frugtkød ikke længere er grønt, men ravfarvet. Den er bedst, når spidsen af […]

Læs mere

Tranebær

Tranebærbusken har vokset vildt på den nordlige halvkugle i flere årtusinder. I Danmark ses tranebærret efterhånden sjældent, men er mere udbredt i resten af Nordeuropas højmoser og heder.I begyndelsen af 1600-tallet i Amerika var der nogle indianere, som gav tranebærrene til nogle engelske bosættere. De tog bærret til sig og det har siden den dag […]

Læs mere

Tyttebær

Tyttebær er en vildtvoksende plante, som er at findes på den nordlige halvkugle. Bærret har man indsamlet og anvendt i flere århundreder til bla. tyttebærvin.I Danmark vokser de i heder og skovlysninger på de solbeskinnede og tørre steder. Herhjemme har vi ikke nogen egentlig produktion af tyttebær, og de fleste af de bær som vi […]

Læs mere

Vandmelon

Meloner inddeles i to hovedgrupper, sukkermeloner og vandmeloner. Hos sukkermeloner findes kernehuset i midten, som vi kender det fra honning-, galia- og cantaloupmelon. Hos vandmelonen sidder kernerne i frugtkødet, hvis den ikke er stenfri. Meloner er fantastiske tørstslukkere i de varme sommermåneder, pga. deres høje vandindhold. Meloner eftermodner ikke og har det største sukkerindhold lige […]

Læs mere

Vindrue

Vindrue er et saftigt bær, der alt efter varietet og oprindelsessted har forskellig farve, størrelse og smag. Saften i modne bær smager sødt, da den indeholder 15-20% sukkerarter. Rosiner er tørrede vindruer. Korender er små, tørrede kernefri druer af en særlig vinsort.Vindruen stammer oprindeligt fra Sydvest- og Lilleasien, men dyrkes nu mange steder i verden […]

Læs mere

Æble

Æble er en kernefrugt, der findes i utallige sorter. Ingrid Marie, Gråsten. Golden Delicious, Cox Orange, James Grieve, Spartan, Mutzu, Pigeon, McIntosh og Belle de Boskoop (madæble) er eksempler på de mest kendte. Æbler afgiver meget ethylen og bør ikke opbevares sammen med ethylenfølsomme frugt og grøntsager. Frugtkødet af de fleste æbler er meget pectinholdigt. […]

Læs mere