Figen

Figen

Navn Sæson
Engelsk Common fig Dansk: -
Import: friske: juli-september, tørrede fåes hele året
Latin Ficus carica
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             

Figner har været dyrket i Middelhavsområdet i flere tusinde år. Man har ved Jordan floden fundet fossile figner, som var mere end 10.000 år gamle.

Omkring 1575 havde spanske bosættere frugten med til Amerika, og Californien er idag verdens 2. største producent af figner, på trods af at amerikanerne ikke bryder sig om dem.

Figner modner ikke ordentligt efter plukning og bør derfor først plukkes når de er modne. Når de er plukket, har de en kort holdbarhed på 8-10 dage. Friske figner er let fordærvelige og skal helst anvendes med det samme.

Vælg figner som er fyldige og giver efter ved et let tryk og undgå dem som er hårde og har ødelagt skind.
Figen er en frugtstandssamfrugt, dannet af en krukkeformet blomsterstand, med mængder af små blomster indeni. Når den er moden er den blød og mørkegrøn eller blåviolet.
Frugtkødet er meget sødt, da det har et stort indhold af sukkerarter.
Figen fås mest tørret, men man kan godt få friske figner i butikkerne hen på efteråret.

Holdbarhed
5-7 dage ved 2-6 grader

Anvendelse
Skylles før brug.
Svind: ca 5%
Frisk figen anvendes naturel, i desserter og kan spises til ost.
Tørret figen anvendes til konfekt, i bagværk eller kogte og flamberede til dessert.

Frysning
Friske figner kan fryses hele eller skåret i stykker. Kan fryses i 6-10 måneder.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 351 kJ I varen A.D.T
Protein 0,8 g 4 % mindst 10 %
Kulhydrat 19,2 g 93 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 1,2 g   ca 30 g
Vand 82,0 g