Grapefrugt

24. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Grapefruit Dansk: -
Import: hele året
Latin Citrus paradisi
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
IMPORT             

Man mener at grapefrugtens historie starter omkring 1750, da frø af pomeloen blev bragt til Barbados. Hvorvidt grapefrugten er en krydsning mellem appelsin og pomelo eller om det er en mutation af pomeloen pga. de nye vækstbetingelser ligger stadig hen i det uvisse.

Den blev rigtig omtalt i 1823 og var lokalt kendt under navnet “den forbudte frugt”, heraf dens videnskabelige navn Citrus paradisi.
Grapefrugten kom til Florida i 1830 og i ca. 1885 begyndte man at sælge frugten til resten af USA.
I begyndelsen af 1900-tallet blev der bragt planter til Europa, og man begyndte så småt at dyrke grapefrugten, men det er først i de senere år at dyrkningen er kommet rigtigt igang.

I dag dyrkes der grapefrugter i landene omkring Middelhavet og i bla. Florida, Brasilien, Mexico og det sydlige Afrika. Størstedelen af vore frugter kommer dog fra Israel og Florida.

Grapefrugt er en citrusfrugt og er opbygget som appelsiner.
Smagen forandres alt efter de klimatiske forhold, hvor frugten er dyrket. De kan både være syrlige, søde og en anelse bitre.
Grapefrugten indeholder et bittert, men meget sundt glucosid kaldet naringin.

Holdbarhed

1-3 uger ved stuetemperatur

Anvendelse

Svind: ca 35%
Anvendes bla. halveret på morgenbordet, i skaldyrssalater og til citrusmarmelade.

Frysning

Ja, skallen rives, saften presses ud, begge dele fryses. Hele frugten kan hakkes og bruges til frysetøj.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 193 kJ I varen A.D.T
Protein 0,9 g 8 % mindst 10 %
Kulhydrat 9,8 g 86 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 6 % højst 30 %
Kostfibre 1,4 g   ca 30 g
Vand 88,7 g    

Af: Råvareguiden