Kiwi

19. maj 2010
Navn Sæson
Engelsk Kiwi fruit Dansk: -
Import: hele året
Latin Actinidia deliciosa
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
IMPORT             

Kiwifrugten har været dyrket i Kina i mere end 1200 år. I begyndelsen af 1900-tallet blev frugten eksporteret til USA og et par år senere til New Zealand. I starten af 1950’erne begyndte New Zealand at eksportere frugten, som dengang bar navnet chinese gooseberry (kinesisk stikkelsbær). Men navnet blev hurtigt ændret til kiwifrugt efter den New Zealandske nationalfugl kiwi’en.I 1960’erne begyndte Italien at dyrke kiwifrugten og en eksport kom igang i 1970’erne. Italien er idag verdens største producent af kiwifrugter med ca. 33%, efterfulgt af New Zealand med ca. 25% af produktionen.

Kiwi er botanisk set et bær på størrelse med et stort æg. Skallen er brun og lådden og kan spises, hvis den børstes og vaskes grundigt. Det indre frugkød, der har en klar grøn farve, er isprængt en mængde små, sorte frø.
Smagen er meget aromatisk og minder om en blanding af fuldmodne stikkelsbær og jordbær. Kiwien er en god kilde til C-vitamin.

Kiwifrugten indeholder et proteinspaltende enzym (actinidin), som er velegnet til mørning af kød, men det ødelægger husblas’ geleringsevne. Enzymet kan ødelægges ved at overhælde frugten med varmt vand.

Holdbarhed

5-7 dage ved 2-6 grader

Anvendelse

Svind: ca 15%
Anvendes bla. halveret (spises med ske), til frugtsalat, til is, chutney, marmelade og smoothies.

Frysning

Ja. Frugten skrælles og kan fryses i sukkerlage tilsat 2 tsk ascorbinsyre pr. liter væske.
Frossen kiwi kan opbevares ved -18 grader i 10-12 måneder.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 277 kJ I varen A.D.T
Protein 1,0 g 6 % mindst 10 %
Kulhydrat 13,5 g 83 % ca. 60 %
Fedt 0,8 g 11 % højst 30 %
Kostfibre 2,7 g   ca 30 g
Vand 84,4 g    

Af: Råvareguiden