Mandarin

Mandarin

Navn Sæson
Engelsk Mandarin Orange, Mandarin, Tangerine Dansk: -
Import: november-januar
Latin Citrus reticulata
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             
Mandarinfrugten har været dyrket i Kina i mere end 3000 år. Ordet mandarin refererer til de lysorange dragter, som de kinesiske embedsmænd bar ved de gamle kinesiske domstole.
Det var først i 1900-tallet at mandarinen blev kendt i hele verdenen.Mandarinen blev hurtigt en populær frugt til skolebørn, fordi den var let at pille. Den var dog en ulempe, den havde for mange kerner og blev derfor hurtigt erstattet af den nye sort, clementin, der næsten ikke havde nogle kerner.

Mandarinen er lidt mørkere og orange i farven end clementin. Frugten er lille, oftest lidt fladtrykt men rund og skrællen løsnes let. Frugtkødet har en sødlig smag.
I nogle lande kaldes frugten også tangerine efter Tanger i Marocco, hvor den første eksport begyndte.

Holdbarhed
5-7 dage ved stuetemperatur

Anvendelse
Svind: ca 25%
Anvendes til f.eks. marmelade, salater, kager og velegnet sammen med kalkun.

Frysning
Frugten laves til marmelade og kan herefter fryses.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 212 kJ I varen A.D.T
Protein 0,9 g 7 % mindst 10 %
Kulhydrat 10,9 g 87 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 5 % højst 30 %
Kostfibre 1,2 g   ca 30 g
Vand 87,5 g