Nektarin

28. maj 2010
Navn Sæson
Engelsk Nectarine Dansk: -
Import: maj-september
Latin Prunus persica
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
IMPORT             

Nektarin er en nær slægtning til fersken. Den er sandsynligvis en mutation af fersken, men hvornår denne mutation er sket ved man ikke. Man regner derfor med at nektarin har den samme historie som fersken et langt stykke op i tiden.I Kina har frugterne været dyrket i flere årtusinder, og de kom til Europa via de gamle karavaneruter sammen med abrikosen.
I 1500-tallet kom den til England og derfra videre til Amerika af både englænderne og spanierne.
Indianerne blev glade for frugten, og det var dem der fik fremdyrket de sorter der dyrkes i Europa og andre steder i verden i dag.
Navnet har den fået efter ordet nektar, som anses for at være gudernes drik, og hentyder til frugtens saftighed, smag og sødme.

Nektarin har i modsætning til fersken en glat skal. Den er rødlig med gult skær, frugtkødet er guligt og omgiver en stor sten, der kan være let eller svær at fjerne, afhængig af sort.
Nektariner er meget modtagelige for plantesygdomme, derfor sprøjtes de og bør vaskes godt inden de spises.

Holdbarhed

5-7 dage ved 2-4 grader, 1-2 dage ved stuetemperatur

Anvendelse

Skylles og skæres ned til stenen hele vejen rundt. Herefter halveres den ved at man "vrider" den ene halvdel af, og stenen kan fjernes fra den anden halvdel.
Svind: ca 15%
Anvendes naturel, i desserter og salater eller til kompot.

Frysning

Ja, halveres og stenene tages ud, flås evt. Kan fryses med eller uden sukker eller overhældes med lage.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 235 kJ I varen A.D.T
Protein 0,9 g 7 % mindst 10 %
Kulhydrat 11,8 g 85 % ca. 60 %
Fedt 0,5 g 8 % højst 30 %
Kostfibre 0,4 g   ca 30 g
Vand 86,3 g    

Af: Råvareguiden