Kategori:

Grøntsager

Agurk, drue

Drueagurk kaldes også sylteagurk. Det er en lille, grøn og umoden agurk (3-8 cm lang), som er fast og knudret. Drueagurken er ikke kun en syltet agurk af bestemt størrelse, men også en bestemt art indenfor agurkefamilien; den Vestindiske eller Burr agurken (Cucumis Anguria), der frembringer en noget mindre agurk end haveagurken. Nogle syltede agurker […]

Læs mere

Agurk

Agurken menes at stamme fra Indien og har været dyrket i det vestlige Asien i mere end 3000 år. Fra Indien spredte den sig til Grækenland og Italien og videre til Kina. Det var sandsynligvis romerne som introducerede agurken til resten af Europa. Der er fundet kildeskrifter som beskriver agurkedyrkning i Frankrig i det 9. århundrede, […]

Læs mere

Artiskok

Artiskokken har været kendt i Middelhavsområdet i mere end 2000 år. I 1500-tallet blev den introduceret til Frankrig, Holland og England og videre til America i 1800-tallet. I 1600-tallet var artiskokker forbeholdt mænd. Det var ikke tilladt for kvinder at spise artiskokker, fordi den blev betragtet som et elskovsmiddel og man mente at den forøgede […]

Læs mere

Asier

Asier er en agurkevarietet. Oftest anvendes de modne, gullige asieagurker. Størrelsen varierer mellem ½ og 2½ kg.

Læs mere

Asparges, grønne

I mere end 2000 år har man dyrket asparges i landene omkring Middelhavet. I 1500-tallet blev det en populær spise i Frankrig og England. Asparges indeholder svovlholdige bestanddele, som udskilles i urinen og kan give en lettere ubehagelig lugt allerede 15-30 min efter indtagelse. Det er aspargesplantens unge skud der anvendes. Asparges er ethylenfølsomme.

Læs mere

Asparges, hvide

Hvide asparges er grønne asparges, som har været dækket med jord, så væksten foregår i mørke. De høstes når det øverste af aspargesen kommer op til jordoverfladen. Asparges er ethylenfølsomme.

Læs mere

Aubergine

Aubergine stammer fra Sydøstasien og kom til vesten i 1500-tallet. Navnet “eggplant” stammer fra 1700-tallet hvor nogle af de europæiske arter lignede gåseæg i størrelse og farve. I dag findes der stadig arter som er hvide eller gullige og minder om hønseæg. Aubergine er et stort ovalt bær på 10-20 cm. Den er glat og […]

Læs mere

Avocado

Avocado stammer fra Sydamerika. Den kom til Europa i starten af 1500-tallet og videre til Asien i midten af 1700-tallet. Det er et stort, pæreformet bær med et enkelt kugleformet frø, og farven kan variere mellem mørkegrøn, brungrøn og brunsort afhængig af sort. Frugtkødet, der indeholder 20-30% fedt, har en smøragtig konsistens og en nøddeagtig smag. […]

Læs mere

Batat

Batat kaldes også en sød kartoffel, da den indeholder 6-8 % sukkerarter. Den stammer fra Sydamerika og er en fjern slægtning til den almindelige kartoffel, og en endnu fjernere slægtning til Yams’en. Batat bliver ofte fejlagtigt kaldet yams og omvendt.

Læs mere

Bladbede

Bladbede eller sølvbede har skinnende, grønne, ribbede blade og stængelen kan være hvid over i gul eller rødlig. Smagen er en anelse bitter. Unge blade bruges som spinat, såvel rå som kogt. Bladbede indeholder oxalsyre.

Læs mere

Bladselleri

Bladselleri menes at stamme fra Grækenland eller landene omkring Middelhavet. Man kan bla. i Homers Illiade læse om heste der græsser på marker med vild selleri. Det er en 2-årig plante, der er nært beslægtet med rodselleri, men som ikke danner en knold. Bladselleri har gulgrønne, kødfulde bladstilke med en fast konsistens. Stilkens lugt og […]

Læs mere

Blomkål

Blomkål har været dyrket i vesten siden 1600-tallet og som kogt grøntsag har den været en af de mest almindelige. Blomkål består af en mængde blomsterknopper, som sidder samlet i buketter omkring stokken. Et blomkålshoved er derfor en kraftig omdannet blomsterstand. Romanesco er en blanding af broccoli og blomkål og har meget dekorative lysegrønne hoveder. […]

Læs mere

Broccoli

Broccoli har været kendt i Middelhavsområdet siden Romerriget. Mange tror at den stammer fra Italien, men den kommer oprindeligt fra Lilleasien. I 1500-tallet blev den introduceret i Frankrig af Catharine de Medici af Tuscany, som havde taget den med sammen med hendes italienske kok. Broccoli er i slægt med blomkål, men blomsterstanden er løsere bygget. […]

Læs mere

Bønner, grønne

Bønner stammer oprindeligt fra Amerika, men dyrkes nu i hele verden. Bønner er umodne, friske bælge med frø. Der findes grøn- og gulbælgede sorter. Grønne bønner kan opdeles i snittebønner, perlebønner og haricots verts. Snittebønner har lange, flade og brede bælge. Perlebønner har korte og runde bælge. Nye og spæde bønner sælges oftest som haricots […]

Læs mere

Fennikel

Fennikel stammer fra Middelhavsområdet. Hovedsageligt fra Sydvest Asien og Ægypten og har en anislignende aroma, men er sødere og mere aromatisk. Aromaen kommer fra anethole, en aromatisk forbindelse, som også findes i anis og stjerneanis. Fennikel blev sammen med have-malurt og anis brugt til at fremstille absinth. Fennikel er en skærmplante, hvis bladskeder er kraftigt […]

Læs mere

Forårsløg

Forårsløg stammer oprindeligt fra Asien, sandsynligvis omkring Siberien eller Kina. Det latinske efternavn fistulosum betyder “hul”, hvilket refererer til de hule blade og blomsterstængelen. Forårsløg ligner små porrer og kan i nogle tilfælde anvendes i stedet for porrer eller løg.

Læs mere

Græskar

Græskar er et stort bær, hvis form og farve kan variere. Den mest almindelige er den store runde, orange græskar. Frugtkødet er grovere, fastere og mindre saftigt end hos agurk, som græskar er i slægt med. I nogle lande bruges græskar i anledning af Halloween til at lave “Jack-o’-lamper” med, f.eks. i Sverige og U.S.A. […]

Læs mere

Grønkål

Grønkål var indtil slutningen af Middelalderen en helt almindelig grøntsag i Europa. Det er en bladkål der ikke danner hoveder, men store, grønne og krusede blade som spises. Det er en vintergrøntsag og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Grønkål er en god kilde til jern, […]

Læs mere

Gulerod

Guleroden menes oprindeligt at stamme fra Afghanistan. Oprindeligt var det de lillafarvede, hvide eller grønne gulerødder, som var de mest populære. Den orange gulerods popularitet kom i 1800-tallet, efter at den blev hentet til Holland. Det skyldtes at nationalfarven i Holland var orange. Gulerod er en opsvulmet pælerod, som indeholder ca 8% sukkerarter, der giver […]

Læs mere

Hvidkål

Hvidkålen stammer oprindeligt fra en vild sennepsplante, som fandtes i Middelhavsområdet for ca. 2000 år siden. Den er en af Europas ældste og vildtvoksende grøntsager, indtil for omkring 200 år siden, hvor man begyndte at dyrke den på gårdene. Hvidkål består af blade, der tilsammen danner et meget fast hoved. Den sælges normalt uden de […]

Læs mere

Hvidløg

“Den stinkende rose”, som den undertiden bliver kaldt, er knolden fra en plante, som har snehvide blomster og lange, smalle og flade græslignende blade. Knolden eller hvidløget består af mange sideløg (fed), der alle er omsluttet af moderløgets skæl. Et fed er altså et helt lille løg. Hvidløg har en intens lugt og smag, især […]

Læs mere

Jordskok

Jordskokken stammer fra Nordamerika og er i slægt med solsikken. I 1600-tallet havde en fransk opdagelsesrejsende roden med til Europa, men det var først i 1980’erne at den for alvor kom til Danmark. På trods af dets engelske navn, har jordskokken intet tilfælles med hverken Jerusalem eller artiskok. Jordskok er en stængelknold ligesom kartoflen. Knoldene […]

Læs mere

Kartoffel

Kartoflen stammer fra Sydamerika og er idag en af verdens mest dyrkede rodknolde. Den kom til Europa i 1500-tallet, til Danmark i 1700-tallet og blev efter 1. Verdenskrig basiskost i de danske hjem.Kartofler skal opbevares tørt og mørkt. Hvis de udsættes for sollys, bliver de grønne og danner stoffet solanin. Det er giftigt i større […]

Læs mere

Kinakål

Kinakål stammer fra Østasien og har været dyrket i Kina i mere end 1500 år. Den har været kendt i Europa i flere hundrede år, men en egentlig dyrkning af kålen begyndte først i midten af 1800-tallet i Østrig og Schweiz. Siden har dyrkningen langsomt spredt sig til resten af Europa. Bladene er kraftige, lysegrønne […]

Læs mere

Kinaradise

Kinaradise, også kaldet japansk ræddike er lige så vigtig for japanere og kinesere, som gulerødder er for danskere. I Danmark blev den introduceret i 1981. Den store, hvide rodfrugt er en forædling af ræddike og ikke af radise, som navnet kan antyde. Så det mest retvisende navn, burde være det mindst brugte – japan ræddike. […]

Læs mere

Knudekål

Knudekål, også kaldet glaskål eller glaskålrabi. Den er dannet ved at den nederste del af stængelen er svulmet op til en knold, derfor har den bladmærker på siderne. Knolden er oftest lys grøn.

Læs mere

Kålrabi

Kålrabi eller kålroe er i slægt med knudekål, men er en anden art. Det kan være nemt at forveksle de to, da det engelske navn for knudekål er Kohlrabi. Det minder meget om det danske kålrabi. Kålrabien stammer fra Sverige og kom til Skotland, hvor den spredte sig videre til England og resten af Europa. […]

Læs mere

Løg

Løg har været en del af madsortimentet i flere tusinde år. En egentlig dyrkning begyndte hos egypterne for ca. 5000 år siden. For dem var den et symbol på evigt liv. De mente, at hvis løg blev begravet med de døde, ville den kraftige lugt kunne bringe dem til live igen. I Middelalderen var løg […]

Læs mere

Majroe

Majroens var allerede kendt i det antikke Grækenland og det Romerske Rige. Majroe eller hvidroe er den mest almindelige roe på markedet. Den vokser delvist over jorden og den nederste del er hvid og den øverste del er pink, rødlig eller lettere grøn, alt efter hvor sollyset har ramt. Selve kødet er helt hvidt. Majroen […]

Læs mere

Majs

Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet bragte spanierne majskolben med tilbage til Europa, hvor den spredte sig videre til Afrika og Asien. Det var meningen at den skulle bruges til dyrefoder, men endte med at blive en del af verdens kulinariske køkkener. Der findes forskellige sorter af majs, hvoraf nogle er bedst egnet til […]

Læs mere

Okra

Okra stammer fra Østasien og dyrkes i dag også i Vestafrika og Indien. Planten er beslægtet med Hibiscus og danner meterhøje buske med smukke gule blomster, der siden udvikler sig til okrafrugterne. De er grønne, kantede, lange bælge der spidser til i enderne og kan minde om fingre. Smagen er let bitter, men ellers ret […]

Læs mere

Pak choy

Pak Choy/Bok Choy er medlem af kålfamilen, men bruges også som salat. Den er meget anvendt i det kinesiske køkken, hvor den regnes for at være en af de fineste grøntsager. Den minder meget om de danske bladbeder, men er kortere og de grønne blade er finere.

Læs mere

Palmekål

Palmekål er forholdsvis ny i det danske køkken. Den stammer fra Italien og er meget populær i Toscana-området. På engelsk kaldes den bla. også Tuscan Kale. Kålen har lange, smalle blade og er let krøllede ligesom grønkål. Bladenes farve er mørkt blågrønne. Hvis planten står alene kan den minde om en palme med krøllede blade, […]

Læs mere

Pastinak

Pastinak stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Da kartoflen kom til Europa, overtog den langsomt pastinakkens plads. Den dyrkes ikke i varme lande, da frost er nødvendig for at udvikle den specielle smag. Pastinakken er en opsvulmet pælerod. Den har en tynd lysebrun skræl og et fast […]

Læs mere

Peberfrugt

Peberfrugten stammer fra Mellem- og Sydamerika og kom til Europa med de opdagelsesrejsende og herfra videre til Afrika og Asien. Idag dyrkes der peberfrugter i det meste af verden. Peberfrugt kaldes også spansk peber eller sød peber. De findes i mange forskellige former og farver. De umodne peberfrugter er grønne. Nogle sorter holder sig grønne, […]

Læs mere

Peberrod

Peberrod har været dyrket siden oldtiden. I Middelalderen blev både rod og plante brugt medicinsk. bla. mod skørbug. I Danmark og Tyskland blev den også brugt som krydderi. Peberrod skal måske snarere betragtes som en krydderplante end som grøntsag. Det er plantestængelens nederste del og roden der anvendes. Smagen er skarp og gennemtrængende. Skrællet peberrod […]

Læs mere

Perleløg

Perleløg er en løgart, der danner et væld af små sideløg, der kun består af et enkelt blad. De er små og halvrunde og har en mild smag.

Læs mere

Persillerod

Persillerod stammer fra Middelhavsområdet. Det er en opsvulmet hvid pælerod med en mild persillesmag. Den har en lys skræl og hvidt kød. Udover roden kan også bladene anvendes, primært som suppevisk. Persilleroden ligner pastinakken i udseende, men hvor pastinakken har en lille rand mellem rod og stilk, går persillerodens lige op. Danske lagrede fås frem […]

Læs mere

Porre

Porre har været anvendt af landene omkring Middelhavet i årtusinder og blev udbredt til resten af Europa af Romerne. Det er en løgart, der dog ikke danner noget typisk løg, men lange, saftige og næringsrige bladskeder. Porrens nederste del er hvid, fordi jorden bliver lagt op omkring planten under vækst. Den hvide del er mest […]

Læs mere

Radise

Radisen menes at stamme fra Kina. I 1600-tallet kom den til Danmark, men blev først rigtig populær i 1800-tallet. Den spiselige del er en opsvulmning af kimstænglen og er ikke en del af roden. Den kan variere i størrelsen fra kuglerund til aflang, og i farven fra helt rød til rød/hvid. I Danmark er det […]

Læs mere

Rodselleri

Selleri stammer fra Middelhavsområdet og har været anvendt i Danmark i mere end 700 år. Rodselleri består af plantestængelens nederste del og rodens øverste del, der er opsvulmet til en stor næringsrig knold. Smagen er stærk og karakteristisk. Skrællet selleri kan brunfarves let, ligesom der under kogning kan komme en let mørkfarvning. Begge typer misfarvning […]

Læs mere

Rosenkål

Oprindelsen af rosenkål er ukendt, men man mener at den blev dyrket i Belgien allerede i 1200-tallet. I 1500-tallet blev der dyrket store mængder af rosenkål i nærheden af Bruxelles. På hollandsk hedder byen Brussel, heraf kommer det engelske navn brussels sprout. Rosenkål er sideknopper, som vokser på en lang stængel. Ved hvert blad bærer […]

Læs mere

Ræddike

Ræddike er en opsvulmet kimstængel, der er nært beslægtet med radise. Smagen er dog mere sødlig. De forskellige ræddikesorter er røde, hvide og sorte.

Læs mere

Rødbede

I mere end 3000 år har man kendt til dyrkning af beder, men i starten var det kun blade og stængler der blev anvendt. Rødbede er en opsvulmet pælerod, der er rund eller aflang. Den røde farve kommer fra et rødt pigment som hedder betacyanin. Rødbedeceller er meget ustabile og vil afgive meget farve når […]

Læs mere

Rødkål

Rødkål har været kendt og anvendt i Danmark siden Middelalderen. Rødkål består af blade, der danner et meget fast hoved, og den røde farve skyldes vandopløselige anthocyaniner der findes i bladenes yderste cellelag. Rødkålen er først blevet rigtig udbredt inden for de seneste 100 år. Det hænger især sammen med at det er obligatorisk tilbehør […]

Læs mere

Savoykål

Savoykål har været kendt i Danmark i ca. 300 år, men den har aldrig været særlig udbredt. Man mener at den stammer fra Savoyregionen i det sydlige Frankrig. Heraf navnet. Savoykål består af blade, der danner et ret løst hoved i forhold til hvidkål og rødkål. Bladene er grønne og krusede og kålsmagen er mildere.

Læs mere

Skalotteløg

A. oschaninii eller A. ascalonicum er to forskellige varianter af skalotteløg. Den første betragtes som det eneste rigtige skalotteløg. Navnet er afledt af byen Ashkelon i Canaan, det der idag hedder Israel. Planten er flerårig og danner små sideløg ved moderløget. Det er små aflange løg (eller runde) med kraftig løgsmag, der kan have en […]

Læs mere

Skorzonérrod

Udover anvendelse i madlavning, blev den også brugt som medicin mod slangebid og byldepest. I 1600-tallet begyndte dyrkningen af rødderne i Italien og Frankrig, og de tre største producenter idag er Frankrig, Belgien og Holland. Skorzonérrod eller skorzoner er en 20-25 cm lang pælerod med et brunsort barklag, og kan blive op til 1 meter. […]

Læs mere

Spidskål

Spidskål kaldes også sommerkål. Den har et let og løst bladhoved og er elipseformet. Spidskålens smag er mildere end hvidkålens, men skal ikke forveksles med sommerhvidkål, som er rund i formen.

Læs mere

Spinat

Spinat stammer fra Sydvestasien, muligvis Persien (nuværende Iran). I 1400-tallet var spinat kendt i hele Europa. Spinat er unge, grønne blade, der kan være glatte eller krusede og med en mild smag. Spinat indeholder oxalsyre, der let udfældes med calcium og derfor kan give ubehagelige reaktioner på tænderne. Hvis det ønskes, kan man tilsætte calciumchlorid […]

Læs mere

Squash

Squash stammer fra Amerika, hvor den blev dyrket af indianerne på lige fod med majs og bønner. Courgette (fr.), zucchini (ital.), squash (eng.) er umodne bær, som kan være grønne, gule, aflange eller runde. Frugtkødet er hvidligt og fast med neutral smag og bløde kerner. Squash’ens blomster og blade kan også anvendes. Blomsterne kan sauteres […]

Læs mere

Sukkerroe

Sukkerroen er en hvid kegleformet rodfrugt, som i Danmark især dyrkes på Lolland og Falster. Den har været dyrket i flere tusinde år som grøntsag og foder. Men det var først i 1800-tallet at en kommerciel sukkerfremstilling fandt sted. Den første fabrik åbnede i 1801 i Tyskland. En sukkerroe indeholder ca. 75% vand og 20% […]

Læs mere

Sukkerrør

Sukkerrør stammer oprindeligt fra Ny Guinea og er derfra udbredt til varme klimaområder jorden rundt. Planten tilhører græsfamilien og danner lange kraftige stængler med en diameter på 2-5 cm. Stænglerne oplagrer sukker i en saftig marv i midten, der kan bruges som sødemiddel og som slik. Dette kan også udvindes og rafineres til sukker (rørsukker). […]

Læs mere

Sukkerært

Den stammer ligesom ært fra den østlige Middelhavsregion, Iran, Afghanistan og Tibet, hvor ærten har været dyrket i årtusinder. Sukkerærten har i modsætning til den almindelige ært ikke en sej, tyk hinde på bælgens inderside. Sukkerærtebælgene, der er brede og flade, høstes før ærterne i bælgen for alvor begynder at udvikle sig.

Læs mere

Tang, tørret

Porphyra umbilicalis er en spiselig rødalge og er en af de alger, som benævnes Nori på japansk. Algerne forarbejdes til papirlignende ark, der især bruges i det japanske køkken. Noritang fås i tynde ark og er den art, der anvendes til sushi. Der findes andre slags tang, bla. wakame som anvendes i misosuppe, eller spirulina […]

Læs mere

Tomat

Tomaten stammer fra Sydamerika, og kom til Europa i slutningen af 1400-tallet af de opdagelsesrejsende sammen med majs, kartofler og tobak. Tomaten er klassificeret som en bærfrugt, men anvendes kulinarisk som en grøntsag og betragtes sædvanligvis også som en. Der findes mange forskellige sorter, som både varierer i størrelse og farve. Feks. blommetomater, cherry- og […]

Læs mere

Yams

Yams stammer fra Asien og Afrika, hvor planten har været dyrket i mere end 5000 år som et vigtigt basisnæringsmiddel. Før den tid voksede de vildt i naturen, men blev stadig anvendt. Yams tilhører en planteslægt med omkring 600 arter men det er kun få arter, der dyrkes som kulturplanter. Det er en flerårig plante, […]

Læs mere

Ærter

Ærter er de umodne frø af planten Pisum sativum. En stor del af ærteproduktionen i verden konserveres. Ærterne skal høstes på det rigtige tidspunkt, så de ikke er for små eller er blevet hårde og melede. I Danmark har vi en stor produktion af grønne ærter til konserves og er sammen med det øvrige Skandinavien […]

Læs mere