Aubergine

17. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Aubergine (eggplant) Dansk: -
Import: hele året
Latin Solanum melongena
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
IMPORT             

Aubergine stammer fra Sydøstasien og kom til vesten i 1500-tallet. Navnet “eggplant” stammer fra 1700-tallet hvor nogle af de europæiske arter lignede gåseæg i størrelse og farve.
I dag findes der stadig arter som er hvide eller gullige og minder om hønseæg.

Aubergine er et stort ovalt bær på 10-20 cm. Den er glat og glinsende og den mest almindelige farve er mørkviolet. Frugtkødet er hvidt, let svampet og kan have en let ubehagelig smag, men den bliver mere behagelig og blød ved tilberedning.
Aubergine suger meget fedtstof. Det kan begrænses, hvis de steges i ovnen penslet med lidt olie.
Aubergine er ethylenfølsom.

Holdbarhed

8-10 dage ved 8-10 grader

Anvendelse

Stilk og blade fjernes. Skylles og aftørres. Kan skrælles.
Svind: ca 20%
Aubergine anvendes mest i gryderetter såsom ratatouille eller moussaka.

Frysning

Auberginer bliver vandede og slatne ved frysning, og er derfor bedst egnede til sammenkogte retter eller lignende.
De skal ikke blancheres før frysning.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 104 kJ I varen A.D.T
Protein 0,9 g 15 % mindst 10 %
Kulhydrat 5,0 g 82 % ca. 60 %
Fedt 0,1 g 4 % højst 30 %
Kostfibre 2,4 g   ca 30 g
Vand 93,5 g    

Af: Råvareguiden