Blomkål

Blomkål

Navn Sæson
Engelsk Cauliflower Dansk: juni-november
Import: hele året
Latin Brassica oleracea botrytis
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Blomkål har været dyrket i vesten siden 1600-tallet og som kogt grøntsag har den været en af de mest almindelige.

Blomkål består af en mængde blomsterknopper, som sidder samlet i buketter omkring stokken. Et blomkålshoved er derfor en kraftig omdannet blomsterstand.

Romanesco er en blanding af broccoli og blomkål og har meget dekorative lysegrønne hoveder. Smagen er mild og en anelse sødere.
Blomkål er ethylenfølsom.

Holdbarhed
4-5 dage ved 4-6 grader

Anvendelse
Visne blade fjernes og stokkens nederste del skæres af. Hovedet skylles. Smådyr kan trækkes ud af kålen, hvis den lægges i koldt saltvand i ca. 10 min.
Svind: ca 10%
Rå, koges eller dampes. Prøv feks. blomkålssuppe eller gratineret blomkål med bacon.

Frysning
Blomkål kan fryses og skal blancheres i ca. 2-3 min. inden. Deles i buketter, men mister sprødheden efter optøning.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 121 kJ I varen A.D.T
Protein 2,0 g 28 % mindst 10 %
Kulhydrat 4,2 g 59 % ca. 60 %
Fedt 0,4 g 13 % højst 30 %
Kostfibre 2,4 g   ca 30 g
Vand 92,6 g