Majs

Majs
Navn Sæson
Engelsk Sweetcorn Dansk: juli-oktober
Import: hele året
Latin Zea mays
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet bragte spanierne majskolben med tilbage til Europa, hvor den spredte sig videre til Afrika og Asien. Det var meningen at den skulle bruges til dyrefoder, men endte med at blive en del af verdens kulinariske køkkener.

Der findes forskellige sorter af majs, hvoraf nogle er bedst egnet til popcorn eller dyrefoder.
Sukkermajsen er den vi anvender som grøntsag.
Den høstes inden den er helt moden, hvis den skal spises uforarbejdet.
Skal den forarbejdes til f.eks. majsmel venter man til den er helt moden. Dette skyldes at majskernerne tørrer ud ved modningen og bliver lettere at forarbejde.
Babymajs eller fingermajs er små uudviklede kolber, som spises hele. Babymajs, der altid sælges uden svøbblade, er ikke nær så kraftige i smag og farve som de udviklede sukkermajs.

Produktionen af majs overgår enhver anden kornart. På verdensplan dyrkes der mere end 600 millioner tons hvert år, hvor USA står for knap halvdelen af produktionen.

Holdbarhed
3-4 dage ved 4-6 grader

Anvendelse
Dækblade, tråde og den nederste del af kolbens stok fjernes.
Skylles. Kernerne skæres af helt inde ved stokken.
Svind: 64%
Anvendes rå, kogte eller sauteret. Kog majskolberne ca. 10 min inden du griller dem.
Prøv f.eks. grillede majskolber med chilismør eller stegte unghaner med majs- og baconfyld.

Frysning
Ja, kerner blancheres i ca. 2 min. og kolber i ca. 7 min.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 410 kJ I varen A.D.T
Protein 3,7 g 15 % mindst 10 %
Kulhydrat 16,4 g 68 % ca. 60 %
Fedt 1,8 g 17 % højst 30 %
Kostfibre 2,8 g   ca 30 g
Vand 77,5 g