Rødbede

Rødbede

Navn Sæson
Engelsk Beetroot, Red beet Dansk: august-marts
Import: september-maj
Latin Beta vulgaris conditiva
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

I mere end 3000 år har man kendt til dyrkning af beder, men i starten var det kun blade og stængler der blev anvendt.

Rødbede er en opsvulmet pælerod, der er rund eller aflang. Den røde farve kommer fra et rødt pigment som hedder betacyanin. Rødbedeceller er meget ustabile og vil afgive meget farve når de bliver ødelagt. Brug handsker og forklæde når de skal skrælles og skæres ud.

For at bevare den røde farve kan man koge rødbederne hele og med skræl. Herefter kan skindet fjernes.
Cellerne er mere stabile i en syreholdig væske og er bla. en vigtig grund til at vi sylter rødbeder.

Holdbarhed
1-2 mdr. ved 2-6 grader

Anvendelse
Skylles. Koges og skindet fjernes. Eller skrælles og tilberedes som ønsket.
Svind: ca 20%
Anvendes bla. rå i salater, syltet eller som ovnbagt tilbehør til kød.

Frysning
Ja, koges inden de skrælles, skæres i skiver, fryses og tøs op evt. i eddikelage. Kan blive bløde.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 234 kJ I varen A.D.T
Protein 1,7 g 12 % mindst 10 %
Kulhydrat 11,4 g 83 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 5 % højst 30 %
Kostfibre 2,3 g   ca 30 g
Vand 85,9 g