Spinat

Spinat

Navn Sæson
Engelsk Spinach Dansk: april-oktober
Import: hele året
Latin Spinacia oleracea
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Spinat stammer fra Sydvestasien, muligvis Persien (nuværende Iran). I 1400-tallet var spinat kendt i hele Europa.

Spinat er unge, grønne blade, der kan være glatte eller krusede og med en mild smag.

Spinat indeholder oxalsyre, der let udfældes med calcium og derfor kan give ubehagelige reaktioner på tænderne. Hvis det ønskes, kan man tilsætte calciumchlorid (“Nonoxal”) under kogning. Herved udfældes oxalsyren med calcium. Følg pakningens brugsanvisning.

Holdbarhed
2-5 dage ved 2-6 grader

Anvendelse
Blade og stilke skylles grundigt. Grove stilke fjernes.
Svind: ca 25%
Anvendes rå som salat, dampet som tilbehør eller i spinatlasagne.

Frysning
Ja, blancheres i 1-2 min. Hakkes evt. efter blanchering og tøs op ved stuvning. Hele blade kan evt. tøs op ved smørdampning.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 125 kJ I varen A.D.T
Protein 2,6 g 35 % mindst 10 %
Kulhydrat 3,4 g 46 % ca. 60 %
Fedt 0,6 g 18 % højst 30 %
Kostfibre 1,9 g   ca 30 g
Vand 91,7 g