Kategori:

Krydderurter

Basilikum, grøn

Basilikum stammer fra Indien og har været kendt i Sydeuropa fra 2000 f.Kr. Først i nyere tid har anvendelsen af planten bredt sig til Vesteuropa. Basilikum er 40-60 cm høje planter i læbeblomstfamilien med helrandede, saftige blade og hvide blomster i aks. Rød og grøn basilikum er to varianter af samme planteart og har stort […]

Læs mere

Basilikum, rød

Basilikum stammer fra Indien og har været kendt i Sydeuropa fra 2000 f.Kr. Først i nyere tid har anvendelsen af planten bredt sig til Vesteuropa. Basilikum er 40-60 cm høje planter i læbeblomstfamilien med helrandede, saftige blade og hvide blomster i aks. Rød og grøn basilikum er to varianter af samme planteart og har stort […]

Læs mere

Brændenælde

Siden tidernes morgen er brændenælden blevet brugt som lægeplante. De romerske soldater brugte den til at massere deres ømme ben og fremme blodcirkulationen. I Middelalderen blev de af munkene brugt til afkog og udtræk. Brændenælden er rig på vitaminer og mineraler, hvilket gør den til en sund næringskilde.

Læs mere

Brøndkarse

Brøndkarse findes som vildtvoksende urt over det meste af Europa inkl. Danmark. Den dyrkede form, der dyrkes i store mængder i kultur, nedstammer fra den vilde og er egentlig en sumpplante af korsblomstfamilien. Stænglerne er 10-15 cm lange og bærer hvide blomster. De saftige, glatte, runde blade spises rå. De er dekorative og har en […]

Læs mere

Citrongræs

Citrongræs stammer fra Asien, men bruges i dag i det meste af verden. Udover asiatiske retter, kan den bruges i alle de opskrifter hvor man ellers ville bruge citron. Den dyrkes også pga. sit indhold af citronolier, som anvendes af parfumeindustrien til bla. sæbe, myggespray og stearinlys.

Læs mere

Citronmelisse

Citronmelisse kaldes også hjertensfryd. Den stammer oprindeligt fra Mellemøsten, men araberne tog den med til Italien og Spanien, og munkene sørgede for at den blev udbredt til resten af Europa. Det er en 50-60 cm høj staude af læbeblomstfamilien med friskgrønne, stivhårede, hjerteformede blade og små hvide blomster. Hele planten har en frisk, aromatisk duft […]

Læs mere

Dild, skærm

Skærmdild har som navnet antyder store blomsterskærme. Frøene høstes ved at klippe skærmen af når frøene er modne. Skærmen vendes på hovedet i en papirspose og placeres et lunt sted i ca. en uge. Herefter har frøene løsnet sig fra skærmen, sidder der stadig nogle fast, kan man lige ryste resten løs. Opbevar frøene i […]

Læs mere

Dild

Dild stammer oprindeligt fra det sydlige Asien, men har været dyrket omkring Middelhavet siden oldtiden som både medicin- og krydderplante. Det er en 80-120 cm høj plante af skærmplantefamilien med dobbelt fjersnitdelte blade og gule blomster i skærme. Den karakteristiske dildsmag skyldes indholdet af dildolier, der gør plantens blade eminente som det grønne drys og […]

Læs mere

Estragon, fransk

Estragonen er en 100-125 cm høj plante af kurveblomstfamilien med smalle, lancetformede, mørkegrønne blade og uanselige blomster. Den franske estragon er i familie med den russiske, men den bør ikke anvendes som erstatning for den franske. Det er de unge skud og blade, der anvendes som en meget aromatisk og velsmagende krydderurt med en sødlig, […]

Læs mere

Estragon, russisk

Den russiske estragon er i familie med den franske, men bør ikke anvendes til madlavning. Den har en meget svag estragonsmag i forhold til den franske, som er kraftig i smagen og meget mere aromatisk. Den russiske estragon bliver desværre ofte solgt i stedet for den ordentlige franske. Den russiske danner nemlig frø og kan […]

Læs mere

Hjulkrone

Hjulkrone stammer oprindeligt fra Spanien og har grønne hårede blade og stjerneformede himmelblå blomster. Bladene har en mild smag af agurk og er derfor bedste egnet til friske salater, men kan også bruges til the, suppe og dessert sirup. Blomsterne har også en sød honninglignende smag og kan bruges til hjemmelavet urtethe og dekorering af […]

Læs mere

Humle

Den første dokumenterede dyrkning af humle stammer fra år 736 i Hallertau-regionen i Tyskland. De producerer idag 25% af verdens humleproduktion. I 1500-tallet blev humle introduceret i England.

Læs mere

Ingefær

Ingefær menes at stamme fra Sydkina og har derfra spredt sig til Indien, Afrika og Caribien af arabiske købmænd. Unge ingefærrødder er saftige og har en meget mild smag, hvilket gør at de ofte bliver syltet i eddike eller sherry som lækkerbisken, eller bare brugt i tilberedningen af andet mad. Ældre ingefærrødder er meget mere […]

Læs mere

Karse

Karse stammer fra Vest- eller Centralafrika, hvor man stadig kan finde den som en vild plante. Karse er en hurtigvoksende, spiselig plante i familie med brøndkarse og raps og deler deres kraftige, peberagtige smag og aroma. Det er kimplantens friske blade der anvendes. De orange blomsterne fra de ældre planter kan anvendes til dekorativ brug.

Læs mere

Koriander

Koriander stammer fra Sydvestasien. Smagen af bladene er aromatisk og krydret og er et uundværligt krydderi i det asiatiske køkken. Det er en 50-70 cm høj plante af skærmplantefamilien med fjersnitdelte blade og lette skærme af blomster med hvide og blegrosa farver efterfulgt af kuglerunde frugter, der først er grønne siden sorte. Koriander mister smagen […]

Læs mere

Krydderkarse

Krydderkarse er kimplanter (spirer) af gule og sorte sennepsfrø. Kaldes også sennepskarse, og bruges som grønt drys

Læs mere

Kørvel

Kørvel menes at stamme fra Sydeuropa eller Kaukasus-området. Det er en populær urt i Central- og Vesteuropa, hvor den bla. bruges i supper, salater og fiskeretter. Smagen er sød og aromatisk og minder svagt om en blanding mellem persille og anis.

Læs mere

Kørvel, spansk

Spansk kørvel er af vesteuropæisk oprindelse og er almindelig i dele af Vesteuropa, hovedsagelig Skandinavien. Den spanske kørvel ligner den almindelige kørvel i udseende, og den kraftige duft minder om en blanding af lakrids og anis.

Læs mere

Løvstikke

Løvstikke stammer oprindeligt fra Persien og har været dyrket siden oldtiden. Det er en kraftigtvoksende plante af skærmplantefamilien, der hurtigt bliver flere meter høj. Bladene er fjersnitdelte og blomsterne gule i store skærme. Bladene har en kraftig smag af suppeurt og skal anvendes med forsigtighed. Til gengæld giver løvstikke smag af både selleri, pastinak, porre […]

Læs mere

Merian

Merian stammer fra Middelhavsområdet og blev allerede dyrket af de gamle egyptere som både medicin- og krydderurt. De gamle grækere og romere gav de nygifte par en krans af merian, som skulle symbolisere kærlighed, ære og glæde. Det er en urt, som på den ene side behøver et varmt klima for at få sin kraftige […]

Læs mere

Mynte, grøn

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Den grønne mynte stammer fra Vestasien og Sydeuropa og har siden oldtiden været anvendt som både læge- og […]

Læs mere

Mynte, peber

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Pebermynte har bløde, grønne blade og kan kendes på at hvert blad har sin egen stilk, i modsætning […]

Læs mere

Mynte, svejtsisk

Der eksisterer mere end 100 myntearter og krydsninger mellem dem. Det har resulteret i en del forvirring omkring deres navne, så den samme mynte kan have mange navne eller det samme navn bruges om flere forskellige mynter. Svejtsisk mynte er endnu en variant af mynte, der adskiller sig fra de øvrige ved at have bordeauxfarvede […]

Læs mere

Mælkebøtte

Mælkebøtten har i mange århundreder været brugt som lægeplante. Bla. har den været anvendt som vanddrivende middel eller mod nyrelidelser, diarre og sur opstød. Og man ved idag at mælkebøtten har en gavnlig effekt på fordøjelsen. Mælkebøtten er en vildtvoksende plante, hvis unge, friske blade, gule blomster og roden kan anvendes.

Læs mere

Oregano

Oregano stammer fra Middelhavsområdet, sandsynligvis fra Grækenland. Den er i dag udbredt over det meste af Europa, og den kan også findes i naturen herhjemme. Ordet oregano stammer fra det græske og betyder “bjergets glæde”. Oregano er en 40-60 cm høj plante af læbeblomstfamilien, der er nært beslægtet med merian og kendt i hele verden […]

Læs mere

Persille

Persille stammer fra Sydøsteuropa og blev populær i Nordeuropa i Middelalderen. Der findes to typer bladpersille; kruspersille (P. crispum) og bredbladet persille (P. neapolitanum). Smag og anvendelse for de to typer er næsten identiske. I den bredbladet persille er smagen kraftigere på grund af et højere indhold af essentielle olier.

Læs mere

Purløg

Purløg er den mindste art indenfor løgfamilien. Oprindelsen er ukendt, men den kan findes i både Europa, Asien og Nordamerika. Purløg dyrkes hovedsageligt for de aflange, hule blade, der er velegnede som krydderurt, da de har en mildere smag end almindelige løg

Læs mere

Ramsløg

Ramsløg er en flerårig plante, der vokser vildt i fugtige løvskove. Det er en tidlig plante og allerede i februar vil man kunne se de første spæde blade komme op af jorden. Alle dele af planten er spiselige, og den har en karakteristisk smag af hvidløg, men ikke så tung eller skarp. Oftest er det […]

Læs mere

Raps

Raps er en etårig urt, hvis frø indeholder ca. 40 % olie og har karakteristiske gule blomster. Der findes to varianter af raps, vårraps og vinterraps. Olien, der presses ud af rapsplantens små, sorte frø anvendes dels til madolie og dels til brændsel.

Læs mere

Rosmarin

Rosmarin stammer fra Middelhavsområdet og dyrkes idag i de fleste lande omkring Middelhavet. Navnet rosmarin menes at stamme fra det latinske Rosmarinus, som betyder “havets dug”. Rosmarinens grannålelignende blade mister ikke smagen ved tilberedning, som mange andre bladurter. Og tørret er den kraftigere i brug end den friske.

Læs mere

Salvie

Salvie stammer fra Sydeuropa og Middelhavsområdet. Det er plantens unge, grålige blade, der benyttes som krydderurt. Den har en let bitter, krydret og gennemtrængende smag og skal anvendes med måde.

Læs mere

Sar

Sar stammer fra Sydøsteuropa og det centrale Asien. Sar ligner timian i udseende og har en aromatisk duft og en smag af peber. Den er god til at fremhæve smagen af bønner og andre bælgplanter og i kålretter dæmper den kållugten. Den er meget anvendelig som pebererstatning.

Læs mere

Timian, citron

Citron-timian er en lav, stedsegrøn timian-art, der er nært beslægtet med den almindelige timian og stammer lige som denne fra Middelhavsområdet. Den er karakteriseret ved små blanke blade og lyslilla blomster og en aromatisk krydret duft af timian og citron.

Læs mere

Timian

Timian stammer fra Middelhavområdet og bredte sig i Middelalderen til resten af Europa. Ægypterne brugte timian i balsameringsprocessen. Det er bladene og de unge skud som anvendes, og de klippes af lige inden planten blomstrer.

Læs mere