Kategori:

Krydderurter

Basilikum, grøn

Basilikum stammer fra Indien og har været kendt i Sydeuropa fra 2000 f.Kr. Først i nyere tid har anvendelsen af planten bredt sig til Vesteuropa. Basilikum er 40-60 cm høje planter i læbeblomstfamilien med helrandede, saftige blade og hvide blomster i aks. Rød og grøn basilikum er to varianter af samme planteart og har stort […]

Læs mere

Basilikum, rød

Basilikum stammer fra Indien og har været kendt i Sydeuropa fra 2000 f.Kr. Først i nyere tid har anvendelsen af planten bredt sig til Vesteuropa. Basilikum er 40-60 cm høje planter i læbeblomstfamilien med helrandede, saftige blade og hvide blomster i aks. Rød og grøn basilikum er to varianter af samme planteart og har stort […]

Læs mere

Brændenælde

Siden tidernes morgen er brændenælden blevet brugt som lægeplante. De romerske soldater brugte den til at massere deres ømme ben og fremme blodcirkulationen. I Middelalderen blev de af munkene brugt til afkog og udtræk. Brændenælden er rig på vitaminer og mineraler, hvilket gør den til en sund næringskilde.

Læs mere

Brøndkarse

Brøndkarse findes som vildtvoksende urt over det meste af Europa inkl. Danmark. Den dyrkede form, der dyrkes i store mængder i kultur, nedstammer fra den vilde og er egentlig en sumpplante af korsblomstfamilien. Stænglerne er 10-15 cm lange og bærer hvide blomster. De saftige, glatte, runde blade spises rå. De er dekorative og har en […]

Læs mere

Citrongræs

Citrongræs stammer fra Asien, men bruges i dag i det meste af verden. Udover asiatiske retter, kan den bruges i alle de opskrifter hvor man ellers ville bruge citron. Den dyrkes også pga. sit indhold af citronolier, som anvendes af parfumeindustrien til bla. sæbe, myggespray og stearinlys.

Læs mere

Citronmelisse

Citronmelisse kaldes også hjertensfryd. Den stammer oprindeligt fra Mellemøsten, men araberne tog den med til Italien og Spanien, og munkene sørgede for at den blev udbredt til resten af Europa. Det er en 50-60 cm høj staude af læbeblomstfamilien med friskgrønne, stivhårede, hjerteformede blade og små hvide blomster. Hele planten har en frisk, aromatisk duft […]

Læs mere

Estragon, fransk

Estragonen er en 100-125 cm høj plante af kurveblomstfamilien med smalle, lancetformede, mørkegrønne blade og uanselige blomster. Den franske estragon er i familie med den russiske, men den bør ikke anvendes som erstatning for den franske. Det er de unge skud og blade, der anvendes som en meget aromatisk og velsmagende krydderurt med en sødlig, […]

Læs mere

Karse

Karse stammer fra Vest- eller Centralafrika, hvor man stadig kan finde den som en vild plante. Karse er en hurtigvoksende, spiselig plante i familie med brøndkarse og raps og deler deres kraftige, peberagtige smag og aroma. Det er kimplantens friske blade der anvendes. De orange blomsterne fra de ældre planter kan anvendes til dekorativ brug.

Læs mere

Koriander

Koriander stammer fra Sydvestasien. Smagen af bladene er aromatisk og krydret og er et uundværligt krydderi i det asiatiske køkken. Det er en 50-70 cm høj plante af skærmplantefamilien med fjersnitdelte blade og lette skærme af blomster med hvide og blegrosa farver efterfulgt af kuglerunde frugter, der først er grønne siden sorte. Koriander mister smagen […]

Læs mere

Krydderkarse

Krydderkarse er kimplanter (spirer) af gule og sorte sennepsfrø. Kaldes også sennepskarse, og bruges som grønt drys

Læs mere

Kørvel, spansk

Spansk kørvel er af vesteuropæisk oprindelse og er almindelig i dele af Vesteuropa, hovedsagelig Skandinavien. Den spanske kørvel ligner den almindelige kørvel i udseende, og den kraftige duft minder om en blanding af lakrids og anis.

Læs mere

Kørvel

Kørvel menes at stamme fra Sydeuropa eller Kaukasus-området. Det er en populær urt i Central- og Vesteuropa, hvor den bla. bruges i supper, salater og fiskeretter. Smagen er sød og aromatisk og minder svagt om en blanding mellem persille og anis.

Læs mere

Løvstikke

Løvstikke stammer oprindeligt fra Persien og har været dyrket siden oldtiden. Det er en kraftigtvoksende plante af skærmplantefamilien, der hurtigt bliver flere meter høj. Bladene er fjersnitdelte og blomsterne gule i store skærme. Bladene har en kraftig smag af suppeurt og skal anvendes med forsigtighed. Til gengæld giver løvstikke smag af både selleri, pastinak, porre […]

Læs mere

Mælkebøtte

Mælkebøtten har i mange århundreder været brugt som lægeplante. Bla. har den været anvendt som vanddrivende middel eller mod nyrelidelser, diarre og sur opstød. Og man ved idag at mælkebøtten har en gavnlig effekt på fordøjelsen. Mælkebøtten er en vildtvoksende plante, hvis unge, friske blade, gule blomster og roden kan anvendes.

Læs mere

Timian, citron

Citron-timian er en lav, stedsegrøn timian-art, der er nært beslægtet med den almindelige timian og stammer lige som denne fra Middelhavsområdet. Den er karakteriseret ved små blanke blade og lyslilla blomster og en aromatisk krydret duft af timian og citron.

Læs mere