Brændenælde

18. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Stinging nettle Dansk: april-juni
Import: -
Latin Urtica urens
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK             

Siden tidernes morgen er brændenælden blevet brugt som lægeplante.
De romerske soldater brugte den til at massere deres ømme ben og fremme blodcirkulationen.
I Middelalderen blev de af munkene brugt til afkog og udtræk.
Brændenælden er rig på vitaminer og mineraler, hvilket gør den til en sund næringskilde.

Holdbarhed

2-3 dage ved 3-5 grader

Anvendelse

Bladene skylles og ribbes.
Overhældes med kogende vand i et dørslag (frigiver ubehagelige lugte, men smager ikke sådan...), derefter brænder de ikke mere.
Dryp af og brug med det samme.
Kan anvendes til the, suppe eller urtesalt.

Frysning

Ja, skal ikke blancheres inden.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 241 kJ I varen A.D.T
Protein 5,5 g 39 % mindst 10 %
Kulhydrat 7,1 g 50 % ca. 60 %
Fedt 0,7 g 11 % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand 82,0 g    

Af: Råvareguiden