Østershat

19. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Oyster mushrom Dansk: hele året
Import: -
Latin Pleurotus ostreatus
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK             

Østershatte er en storsvamp, der vokser vildt på træstammer, men i stigende grad dyrkes i kultur. I naturen kan man finde den fra midten af efteråret frem til den første frost. Hvis det er en mild vinter, kan man være heldig at finde et godt stykke hen på vinteren.
De er 5-15 cm store og har en muslingeagtig form med hvide og regelmæssige lameller. Stokken er sej, men hatten er skør og har en mild, delikat smag.

Holdbarhed

3-4 dage ved 2-6 grader

Anvendelse

Fjern den nederste af stokken, da den er lidt sej. Dyrkede østershatte behøver som regel ikke at blive renset.
Østershat er hurtig at tilberede, og er derfor velegnet til wokretter.
De store svampe kan grilles let på hver side og serveres hele.

Frysning

Egnet. Svampen smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 182 kJ I varen A.D.T
Protein 3,3 g 31 % mindst 10 %
Kulhydrat 6,5 g 61 % ca. 60 %
Fedt 0,4 g 8 % højst 30 %
Kostfibre 2,3 g   ca 30 g
Vand 88,8 g    

Af: Råvareguiden