Shiitake

19. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Shiitake, Oak mushroom, Chinese black mushroom og Black forest mushroom Dansk:
Import: hele året
Latin Lentinula edodes
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
IMPORT             

Shiitake stammer fra Kina og den har været dyrket der i mere end 1000 år.

Den har en lys til mørkbrun hat og er som regel 2-4 cm i diameter. Hatten har lyse lameller og kødet er fast og hvidt. Shiitake vokser i klynger på træer, såsom eg, kastanie og bøgetræ.

Den er almindelig i det meste af Asien og benyttes meget i sammenkogte retter.
Stokken bruges sjældent da den er sejere end hatten og kræver længere kogetid. Men den er en god smagsgiver til fonder.

Shiitake sælges i det meste af verden, både frisk og tørret.

Holdbarhed

10-12 dage ved 2-4 grader

Anvendelse

Shiitake svampene er som regel rene, men kan børstes let hvis der skulle være lidt skidt.
Stokken er sej og skæres af.
Stokken kan anvendes til fonder.
Shiitake er bla. velegnet til kød, fisk, fjerkræ, grøntsagsretter og supper, feks. den japanske miso suppe.

Frysning

Uegnet.
Men er velegnet til tørring.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 269 kJ I varen A.D.T
Protein 1,6 g 10 % mindst 10 %
Kulhydrat 13,8 g 87 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 2,1 g   ca 30 g
Vand 83,5 g    

Af: Råvareguiden