Trøffel

Trøffel

Navn Sæson
Engelsk Truffle Dansk: -
Import: hele året (afhænger af sort)
Latin Tuber melanosporum
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             

Trøfler er underjordiske svampe med en helt unik duft og smag, som er højt værdsat i madlavning. De er sjældne og derfor meget eftertragtede og højt prissatte. Normalt mellem 3000 kr og 8000 kr pr. kilo.
Trøfler findes primært i Italien og Sydfrankrig.De lever oftes symbiose med egetræer, popler, pile- og hasseltræer, og får sukkerstoffer fra planten. Trøflen stiller meget høje krav til klima og jordbund, og det gør at de er meget vanskelige at dyrke.

Trøflerne findes under jorden, og for at finde dem allierer samleren sig med en specieltrænet hund, der kan dufte hvor trøflerne findes. Man har tidligere brugt grise.

Holdbarhed
1-3 uger ved 2-4 grader.
Rengøres og pakkes enkeltvis i køkkenrulle, lægges i lukket beholder og stilles i køleskabet.

Anvendelse
Trøflen må aldrig rengøres med vand, da det ødelægger dens struktur og duft. De børstes med en blød børste og rengøres i folderne med en kniv. Tørres af med en fugtig klud.
Velegnet til bla. sauce, smør og paté.

Frysning
Ja, men kan kun holde sig i et par uger.
Det kan anbefales at konservere trøflen i stedet. Den rensede trøffel anbringes i en renset beholder og overhældes med vodka, snaps, marsala eller lignende. Herved kan den holde sig i 1-2 år.
De kan også opbevares i olie.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi kJ I varen A.D.T
Protein g % mindst 10 %
Kulhydrat g % ca. 60 %
Fedt g % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand g