Mango
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Mango | Dansk: - Import: hele året |
Latin | Mangifera indica |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
IMPORT |
Mango ligger, sammen med æbler og bananer, blandt de mest spiste frugter i verden.Mango er en stenfrugt, hvis størrelse kan variere meget. Den modne frugt kan være både grønlig, gullig og rødlig. Det aromatiske frugtkød er gult og indeholder 15-20% sukkerarter.
Midt i frugten findes en stor flad, hård sten, der ikke løsner sig fra kødet, men må skæres fri. Det glatte læderagtige skind spises ikke.
En moden mango skal give efter formet let tryk og dufte kraftigere end en umoden mango. Den modne frugt kan godt have små sorte pletter på skindet, som ikke er dårligt, men indikerer et højt sukkerindhold.
Holdbarhed
2-3 uger ved 10-12 grader, eller 2-4 dage ved stuetemperatur
Anvendelse
Skind og sten fjernes, kun frugtkødet spises.
Svind: ca 40%
Anvendes bla. til frugtsalat, smoothies, marmelade, chutney og asiatiske retter.
Mangosaften er god til mørning af kød.
Frysning
Mangoen skrælles og skæres i små stykker. De vendes i sukker og fryses i en lufttæt bøtte eller pose.
Mangostykkerne kan også fryses i en sukkerlage hvis de f.eks. skal anvendes til en sød mango sauce eller dessert efter optøning.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 300 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0,5 g | 3 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 16,0 g | 91 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,5 g | 6 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,9 g | ca 30 g | |
Vand | 81,7 g |