Kategori:

Frugt

Appelsin

Appelsinen stammer fra Kina. Udbredelsen i Europa begyndte da maurerne erobrede store dele af Spanien i 700-tallet. Maurerne brugte bla. appelsintræer til at pryde deres haver. Feks. Alhambra i Granada, Spanien.På Sicilien dyrkede man appelsintræer, som blev eksporteret til dele af Europa og det blev hurtigt mode blandt de adelige at dyrke appelsiner under glas, […]

Læs mere

Nektarin

Nektarin er en nær slægtning til fersken. Den er sandsynligvis en mutation af fersken, men hvornår denne mutation er sket ved man ikke. Man regner derfor med at nektarin har den samme historie som fersken et langt stykke op i tiden.I Kina har frugterne været dyrket i flere årtusinder, og de kom til Europa via […]

Læs mere

Oliven

Oliven og oliventræets historie er meget lang. Om det oprindeligt stammer fra Lilleasien, Middelhavsområdet eller Afrika vides ikke. Allerede for 8000 år siden blev der i Palæstina fremstillet olie af frugterne. Fra 3500 f.kr. har man fundet krukker til opbevaring af olie på Kreta, og omkring 1700 f.kr. blev der handlet meget olie og korn […]

Læs mere

Papaya

Papaya menes at stamme fra Mexico. Efter opdagelsen af Amerika blev papaya spredt til den øvrige verden af bla. de engelske, hollandske og portugisiske kolonister. Der blev meget hurtigt etableret en dyrkning af papaya i Indien, og siden da har dyrkningen af papaya bredt sig til resten af Asien. I dag foregår der dyrkning af […]

Læs mere

Passionsfrugt

Passionsfrugt eller purpurgrenadil, som den også kaldes, stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor indianerne har dyrket planten og frugterne i flere hundrede år. Navnet menes at stamme fra de spanske kolonipræster, der brugte plantens blomster til at forklare “El passion”, Jesu korsfæstelse. Når man har set blomsten, ved man hvorfor. Midt i blomsten sidder de grønne […]

Læs mere

Pomelo

Pomelo eller pompelmus er den største af alle citrusfrugter. Den stammer oprindeligt fra Sydøstasien, men har for lang tid siden bredt sig til det øvrige Asien. Det har givet forskellig sorter, som har tilpasset sig det lokale klima og den lokale smag.Pomeloen, som er den største citrusfrugt, kan være både pæreformet og rund. Herhjemme ser […]

Læs mere

Pære

Hvor pæren oprindeligt stammer fra, vides ikke. Men man ved dog at den har været dyrket i mere end 5000 år i bla. Grækenland og Italien.Pære er en oval kernefrugt med en del stenceller i frugtkødet. Umodne pærer har et hvidt og hårdt frugtkød. Modne pærer har blødt og saftigt frugtkød – oftest med en […]

Læs mere

Rabarber

Rabarberens botaniske ord Rheum rhabarbarum, er en kombination af det græske ord rha for Volga floden og det latinske ord barbarum for det område omkring floden, som var beboet af ikke-romere. I 1608 blev rabarberen bragt til Europa af en italiensk botanist, som erstatning for den kinesiske rabarber der blev anvendt medicinsk. I 1830’erne kom […]

Læs mere

Ribs

Ribs er oprindeligt et vildtvoksende bær, men det er de dyrkede ribs vi kender idag. I Danmark har bærrene været dyrket og anvendt i flere århundreder til bla. ribsvin og syltede ribs. De anvendes også i den klassiske danske ret, rødgrød med fløde, sammen med kirsebær, jordbær og hindbær.Ribs er runde, røde, gule eller hvide […]

Læs mere

Rønnebær

Rønnebærtræet er et løvfældende træ, som er at finde på hele den nordlige halvkugle. Træets oprindelse kendes ikke, men både træet og bærrene har været anvendt i tusinder af år.I den nordiske mytologi er træet viet til guden Tor. Rønnen skulle efter sigende have magiske kræfter og har i mange århundreder været brugt i forskellige […]

Læs mere

Solbær

Solbær er nært beslægtet med ribs og minder meget om dem i størrelse og form, men er mere sorte i farven. Planten er vildtvoksende i Mellem- og Nordeuropa.I 1600-tallet begyndte man at dyrke den herhjemme. I starten dyrkede man planten for at kunne bruge den til medicin, men senere hen fandt man ud af at […]

Læs mere

Stikkelsbær

Stikkelsbær er i familie med ribs og solbær, men er større og hænger ikke i klaser. Oprindeligt kommer planten fra Kaukasus og Vestafrika. I 1600-tallet begyndte man at dyrke dem her i det nordlige Europa, nogenlunde samtidig med solbærret.Stikkelsbær kan variere i udseende. De kan være runde eller ovale og skallen kan være både glat […]

Læs mere

Tranebær

Tranebærbusken har vokset vildt på den nordlige halvkugle i flere årtusinder. I Danmark ses tranebærret efterhånden sjældent, men er mere udbredt i resten af Nordeuropas højmoser og heder.I begyndelsen af 1600-tallet i Amerika var der nogle indianere, som gav tranebærrene til nogle engelske bosættere. De tog bærret til sig og det har siden den dag […]

Læs mere

Tyttebær

Tyttebær er en vildtvoksende plante, som er at findes på den nordlige halvkugle. Bærret har man indsamlet og anvendt i flere århundreder til bla. tyttebærvin.I Danmark vokser de i heder og skovlysninger på de solbeskinnede og tørre steder. Herhjemme har vi ikke nogen egentlig produktion af tyttebær, og de fleste af de bær som vi […]

Læs mere

Æble

Æble er en kernefrugt, der findes i utallige sorter. Ingrid Marie, Gråsten. Golden Delicious, Cox Orange, James Grieve, Spartan, Mutzu, Pigeon, McIntosh og Belle de Boskoop (madæble) er eksempler på de mest kendte. Æbler afgiver meget ethylen og bør ikke opbevares sammen med ethylenfølsomme frugt og grøntsager. Frugtkødet af de fleste æbler er meget pectinholdigt. […]

Læs mere