Kategori:

Frugt

Havtorn

Havtorn har været kendt i Danmark og Nordeuropa i mange tusinde år. På trods af bærrets lille størrelse er den yderst sund og planten ganske hårdfør. Dette lille gul/orange bær er ikke meget større end 5-10 mm. Den blev genfundet herhjemme i forbindelse med det nye nordiske køkken. Havtorn er en meget hårdfør plante, som […]

Læs mere

Hyben

Hyben er frugterne fra de vilde roser og den mest almindelige er hybenrose (Rosa Rugosa). Hyben består af blødt frugtkød der omgiver en masse små, hårede nødder (kløpulver). Disse nødder (kaldet kerner) skal fjernes. Det resterende orangefarvede frugtkød anvendes. Hyben har et stort indhold af A-, C-vitamin og kalcium og har siden oldtiden været brugt […]

Læs mere

Hyld

Hyld er en plante, hvorfra både blomster og de blåsorte stenfrugter (hyldebær) kan anvendes. Hylden er en busk, som kan blive op til 8 meter høj. Den er almindelig i Danmark og er svær at slå ihjel. Den skyder let og kan overleve frostvejr om foråret. Desuden er fugle meget glade for bærrene og derfor […]

Læs mere

Jordbær

Jordbær er en flerfoldssamfrugt, hvor det vi spiser, er den opsvulmede, saftige, røde blomsterbund, med talrige små nødder på overfladen. Der findes flere end 20 arter jordbær og det mest almindelige dyrkede jordbær i Europa er have-jordbæret, som stammer fra 1800-tallet og er en krydsning mellem Virginia-jordbær fra Nordamerika for dets fine smag og Chile-jordbæret […]

Læs mere

Kaki

Kaki er mere end 500 år gammel og blev anvendt i både Nordamerika og Østasien. Den menes at stamme fra Japan eller Kina, hvor der i dag findes flere end 1000 forædlede sorter af frugten. I 1855 kom den til Californien, hvor den hurtigt blev populær og i ca. 1870’erne kom den til Sydeuropa og […]

Læs mere

Kirsebær

Kirsebær er en fællesbetegnelse for to forskellige stenfrugtarter, sødkirsebær og surkirsebær. Sødkirsebær (moreller) anvendes naturel, da de indeholder ca. 10% sukkerarter. Surkirsebærene anvendes mest til madlavning og syltning. I Kina har man dyrket kirsebær i mere end 3000 år. Frugten var også kendt af de gamle egyptere, grækere og romere. I det første århundrede var […]

Læs mere