Kategori:

Grøntsager

Græskar

Græskar er et stort bær, hvis form og farve kan variere. Den mest almindelige er den store runde, orange græskar. Frugtkødet er grovere, fastere og mindre saftigt end hos agurk, som græskar er i slægt med. I nogle lande bruges græskar i anledning af Halloween til at lave “Jack-o’-lamper” med, f.eks. i Sverige og U.S.A. […]

Læs mere

Hvidkål

Hvidkålen stammer oprindeligt fra en vild sennepsplante, som fandtes i Middelhavsområdet for ca. 2000 år siden. Den er en af Europas ældste og vildtvoksende grøntsager, indtil for omkring 200 år siden, hvor man begyndte at dyrke den på gårdene. Hvidkål består af blade, der tilsammen danner et meget fast hoved. Den sælges normalt uden de […]

Læs mere

Hvidløg

“Den stinkende rose”, som den undertiden bliver kaldt, er knolden fra en plante, som har snehvide blomster og lange, smalle og flade græslignende blade. Knolden eller hvidløget består af mange sideløg (fed), der alle er omsluttet af moderløgets skæl. Et fed er altså et helt lille løg. Hvidløg har en intens lugt og smag, især […]

Læs mere

Jordskok

Jordskokken stammer fra Nordamerika og er i slægt med solsikken. I 1600-tallet havde en fransk opdagelsesrejsende roden med til Europa, men det var først i 1980’erne at den for alvor kom til Danmark. På trods af dets engelske navn, har jordskokken intet tilfælles med hverken Jerusalem eller artiskok. Jordskok er en stængelknold ligesom kartoflen. Knoldene […]

Læs mere

Kartoffel

Kartoflen stammer fra Sydamerika og er idag en af verdens mest dyrkede rodknolde. Den kom til Europa i 1500-tallet, til Danmark i 1700-tallet og blev efter 1. Verdenskrig basiskost i de danske hjem.Kartofler skal opbevares tørt og mørkt. Hvis de udsættes for sollys, bliver de grønne og danner stoffet solanin. Det er giftigt i større […]

Læs mere

Knudekål

Knudekål, også kaldet glaskål eller glaskålrabi. Den er dannet ved at den nederste del af stængelen er svulmet op til en knold, derfor har den bladmærker på siderne. Knolden er oftest lys grøn.

Læs mere

Peberrod

Peberrod har været dyrket siden oldtiden. I Middelalderen blev både rod og plante brugt medicinsk. bla. mod skørbug. I Danmark og Tyskland blev den også brugt som krydderi. Peberrod skal måske snarere betragtes som en krydderplante end som grøntsag. Det er plantestængelens nederste del og roden der anvendes. Smagen er skarp og gennemtrængende. Skrællet peberrod […]

Læs mere

Perleløg

Perleløg er en løgart, der danner et væld af små sideløg, der kun består af et enkelt blad. De er små og halvrunde og har en mild smag.

Læs mere

Persillerod

Persillerod stammer fra Middelhavsområdet. Det er en opsvulmet hvid pælerod med en mild persillesmag. Den har en lys skræl og hvidt kød. Udover roden kan også bladene anvendes, primært som suppevisk. Persilleroden ligner pastinakken i udseende, men hvor pastinakken har en lille rand mellem rod og stilk, går persillerodens lige op. Danske lagrede fås frem […]

Læs mere

Porre

Porre har været anvendt af landene omkring Middelhavet i årtusinder og blev udbredt til resten af Europa af Romerne. Det er en løgart, der dog ikke danner noget typisk løg, men lange, saftige og næringsrige bladskeder. Porrens nederste del er hvid, fordi jorden bliver lagt op omkring planten under vækst. Den hvide del er mest […]

Læs mere

Radise

Radisen menes at stamme fra Kina. I 1600-tallet kom den til Danmark, men blev først rigtig populær i 1800-tallet. Den spiselige del er en opsvulmning af kimstænglen og er ikke en del af roden. Den kan variere i størrelsen fra kuglerund til aflang, og i farven fra helt rød til rød/hvid. I Danmark er det […]

Læs mere

Rodselleri

Selleri stammer fra Middelhavsområdet og har været anvendt i Danmark i mere end 700 år. Rodselleri består af plantestængelens nederste del og rodens øverste del, der er opsvulmet til en stor næringsrig knold. Smagen er stærk og karakteristisk. Skrællet selleri kan brunfarves let, ligesom der under kogning kan komme en let mørkfarvning. Begge typer misfarvning […]

Læs mere

Spinat

Spinat stammer fra Sydvestasien, muligvis Persien (nuværende Iran). I 1400-tallet var spinat kendt i hele Europa. Spinat er unge, grønne blade, der kan være glatte eller krusede og med en mild smag. Spinat indeholder oxalsyre, der let udfældes med calcium og derfor kan give ubehagelige reaktioner på tænderne. Hvis det ønskes, kan man tilsætte calciumchlorid […]

Læs mere

Squash

Squash stammer fra Amerika, hvor den blev dyrket af indianerne på lige fod med majs og bønner. Courgette (fr.), zucchini (ital.), squash (eng.) er umodne bær, som kan være grønne, gule, aflange eller runde. Frugtkødet er hvidligt og fast med neutral smag og bløde kerner. Squash’ens blomster og blade kan også anvendes. Blomsterne kan sauteres […]

Læs mere

Sukkerroe

Sukkerroen er en hvid kegleformet rodfrugt, som i Danmark især dyrkes på Lolland og Falster. Den har været dyrket i flere tusinde år som grøntsag og foder. Men det var først i 1800-tallet at en kommerciel sukkerfremstilling fandt sted. Den første fabrik åbnede i 1801 i Tyskland. En sukkerroe indeholder ca. 75% vand og 20% […]

Læs mere