Kategori:

Grøntsager

Bønner, grønne

Bønner stammer oprindeligt fra Amerika, men dyrkes nu i hele verden. Bønner er umodne, friske bælge med frø. Der findes grøn- og gulbælgede sorter. Grønne bønner kan opdeles i snittebønner, perlebønner og haricots verts. Snittebønner har lange, flade og brede bælge. Perlebønner har korte og runde bælge. Nye og spæde bønner sælges oftest som haricots […]

Læs mere

Fennikel

Fennikel stammer fra Middelhavsområdet. Hovedsageligt fra Sydvest Asien og Ægypten og har en anislignende aroma, men er sødere og mere aromatisk. Aromaen kommer fra anethole, en aromatisk forbindelse, som også findes i anis og stjerneanis. Fennikel blev sammen med have-malurt og anis brugt til at fremstille absinth. Fennikel er en skærmplante, hvis bladskeder er kraftigt […]

Læs mere

Grønkål

Grønkål var indtil slutningen af Middelalderen en helt almindelig grøntsag i Europa. Det er en bladkål der ikke danner hoveder, men store, grønne og krusede blade som spises. Det er en vintergrøntsag og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Grønkål er en god kilde til jern, […]

Læs mere

Kålrabi

Kålrabi eller kålroe er i slægt med knudekål, men er en anden art. Det kan være nemt at forveksle de to, da det engelske navn for knudekål er Kohlrabi. Det minder meget om det danske kålrabi. Kålrabien stammer fra Sverige og kom til Skotland, hvor den spredte sig videre til England og resten af Europa. […]

Læs mere

Løg

Løg har været en del af madsortimentet i flere tusinde år. En egentlig dyrkning begyndte hos egypterne for ca. 5000 år siden. For dem var den et symbol på evigt liv. De mente, at hvis løg blev begravet med de døde, ville den kraftige lugt kunne bringe dem til live igen. I Middelalderen var løg […]

Læs mere

Majroe

Majroens var allerede kendt i det antikke Grækenland og det Romerske Rige. Majroe eller hvidroe er den mest almindelige roe på markedet. Den vokser delvist over jorden og den nederste del er hvid og den øverste del er pink, rødlig eller lettere grøn, alt efter hvor sollyset har ramt. Selve kødet er helt hvidt. Majroen […]

Læs mere

Majs

Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet bragte spanierne majskolben med tilbage til Europa, hvor den spredte sig videre til Afrika og Asien. Det var meningen at den skulle bruges til dyrefoder, men endte med at blive en del af verdens kulinariske køkkener. Der findes forskellige sorter af majs, hvoraf nogle er bedst egnet til […]

Læs mere

Okra

Okra stammer fra Østasien og dyrkes i dag også i Vestafrika og Indien. Planten er beslægtet med Hibiscus og danner meterhøje buske med smukke gule blomster, der siden udvikler sig til okrafrugterne. De er grønne, kantede, lange bælge der spidser til i enderne og kan minde om fingre. Smagen er let bitter, men ellers ret […]

Læs mere

Pak choy

Pak Choy/Bok Choy er medlem af kålfamilen, men bruges også som salat. Den er meget anvendt i det kinesiske køkken, hvor den regnes for at være en af de fineste grøntsager. Den minder meget om de danske bladbeder, men er kortere og de grønne blade er finere.

Læs mere

Ræddike

Ræddike er en opsvulmet kimstængel, der er nært beslægtet med radise. Smagen er dog mere sødlig. De forskellige ræddikesorter er røde, hvide og sorte.

Læs mere

Rødbede

I mere end 3000 år har man kendt til dyrkning af beder, men i starten var det kun blade og stængler der blev anvendt. Rødbede er en opsvulmet pælerod, der er rund eller aflang. Den røde farve kommer fra et rødt pigment som hedder betacyanin. Rødbedeceller er meget ustabile og vil afgive meget farve når […]

Læs mere

Rødkål

Rødkål har været kendt og anvendt i Danmark siden Middelalderen. Rødkål består af blade, der danner et meget fast hoved, og den røde farve skyldes vandopløselige anthocyaniner der findes i bladenes yderste cellelag. Rødkålen er først blevet rigtig udbredt inden for de seneste 100 år. Det hænger især sammen med at det er obligatorisk tilbehør […]

Læs mere

Savoykål

Savoykål har været kendt i Danmark i ca. 300 år, men den har aldrig været særlig udbredt. Man mener at den stammer fra Savoyregionen i det sydlige Frankrig. Heraf navnet. Savoykål består af blade, der danner et ret løst hoved i forhold til hvidkål og rødkål. Bladene er grønne og krusede og kålsmagen er mildere.

Læs mere

Skalotteløg

A. oschaninii eller A. ascalonicum er to forskellige varianter af skalotteløg. Den første betragtes som det eneste rigtige skalotteløg. Navnet er afledt af byen Ashkelon i Canaan, det der idag hedder Israel. Planten er flerårig og danner små sideløg ved moderløget. Det er små aflange løg (eller runde) med kraftig løgsmag, der kan have en […]

Læs mere

Skorzonérrod

Udover anvendelse i madlavning, blev den også brugt som medicin mod slangebid og byldepest. I 1600-tallet begyndte dyrkningen af rødderne i Italien og Frankrig, og de tre største producenter idag er Frankrig, Belgien og Holland. Skorzonérrod eller skorzoner er en 20-25 cm lang pælerod med et brunsort barklag, og kan blive op til 1 meter. […]

Læs mere