Papaya

8. juni 2010
Navn Sæson
Engelsk Papaya, Mamao, Tree Melon, Lechoza, Pawpaw Dansk: -
Import: hele året
Latin Carica papaya
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
IMPORT             

Papaya menes at stamme fra Mexico. Efter opdagelsen af Amerika blev papaya spredt til den øvrige verden af bla. de engelske, hollandske og portugisiske kolonister.
Der blev meget hurtigt etableret en dyrkning af papaya i Indien, og siden da har dyrkningen af papaya bredt sig til resten af Asien.
I dag foregår der dyrkning af papaya overalt i troperne med Brasilien, Indonesien, Mexico og Østen som de største producenter.Papaya er et stort melonagtigt bær der først er grønt – men ved modenhed bliver gulorange. Frugtkødets farve kan variere fra gul over til orange eller laksefarvet. En moden papaya har en meget blød konsistens og smagen er mild og let sødlig.
Inde i frugten er der et hulrum som er fyldt med en masse små gråsorte frø, der kan spises, men har en meget skarp smag.
Herhjemme er frugterne ikke meget større end en stor pære og de vejer som regel ikke mere end 4-500 gram. I troperne kan de blive op til 80 cm lange og veje op til 9 kilo.

Papaya indeholder et enzym, papain, som spalter proteiner og er derfor velegnet til mørning af kød, men kan ikke anvendes sammen med husblas. Sådanne enzymer findes også i bla. ananas og kiwi.

I troperne kaldes træet også for “medicintræet” og frugten for “sundhedsmelonen”, da den er rig på vitaminer og mineraler og har positive indvirkninger på helbredet.
Det menes at papaya kan kurere bla. halsbrand, dårlig mave og diaré.
Hvis frugten spises regelmæssigt har den en gavnlig virkning på kolesteroltallet, og den menes at kunne forebygge kræft, gigt og leversygdomme.

Holdbarhed

12-14 dage ved 10-12 grader. En moden papaya er meget sart og har en kort holdbarhed og bør spises indenfor få dage.

Anvendelse

Frugten halveres og skind og kerner fjernes.
Svind: ca 35%
Anvendes naturel, i salater eller spises direkte (evt dryppet med lime eller citron, det fremhæver frugtens smag).

Frysning

Ja, men løsfrysning vil forringe smagen væsentligt.
Papayatern kan fryses i en sukkerlage, men de mister sprødheden efter optøning og vil være mest egnet til puré, juice eller lignende.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 227 kJ I varen A.D.T
Protein 0,7 g 5 % mindst 10 %
Kulhydrat 12,0 g 90 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 5 % højst 30 %
Kostfibre 2,1 g   ca 30 g
Vand 88,8 g    

Af: Råvareguiden