Kategori:

Grøntsager

Agurk, drue

Drueagurk kaldes også sylteagurk. Det er en lille, grøn og umoden agurk (3-8 cm lang), som er fast og knudret. Drueagurken er ikke kun en syltet agurk af bestemt størrelse, men også en bestemt art indenfor agurkefamilien; den Vestindiske eller Burr agurken (Cucumis Anguria), der frembringer en noget mindre agurk end haveagurken. Nogle syltede agurker […]

Læs mere

Agurk

Agurken menes at stamme fra Indien og har været dyrket i det vestlige Asien i mere end 3000 år. Fra Indien spredte den sig til Grækenland og Italien og videre til Kina. Det var sandsynligvis romerne som introducerede agurken til resten af Europa. Der er fundet kildeskrifter som beskriver agurkedyrkning i Frankrig i det 9. århundrede, […]

Læs mere

Artiskok

Artiskokken har været kendt i Middelhavsområdet i mere end 2000 år. I 1500-tallet blev den introduceret til Frankrig, Holland og England og videre til America i 1800-tallet. I 1600-tallet var artiskokker forbeholdt mænd. Det var ikke tilladt for kvinder at spise artiskokker, fordi den blev betragtet som et elskovsmiddel og man mente at den forøgede […]

Læs mere

Asier

Asier er en agurkevarietet. Oftest anvendes de modne, gullige asieagurker. Størrelsen varierer mellem ½ og 2½ kg.

Læs mere

Asparges, grønne

I mere end 2000 år har man dyrket asparges i landene omkring Middelhavet. I 1500-tallet blev det en populær spise i Frankrig og England. Asparges indeholder svovlholdige bestanddele, som udskilles i urinen og kan give en lettere ubehagelig lugt allerede 15-30 min efter indtagelse. Det er aspargesplantens unge skud der anvendes. Asparges er ethylenfølsomme.

Læs mere

Asparges, hvide

Hvide asparges er grønne asparges, som har været dækket med jord, så væksten foregår i mørke. De høstes når det øverste af aspargesen kommer op til jordoverfladen. Asparges er ethylenfølsomme.

Læs mere

Aubergine

Aubergine stammer fra Sydøstasien og kom til vesten i 1500-tallet. Navnet “eggplant” stammer fra 1700-tallet hvor nogle af de europæiske arter lignede gåseæg i størrelse og farve. I dag findes der stadig arter som er hvide eller gullige og minder om hønseæg. Aubergine er et stort ovalt bær på 10-20 cm. Den er glat og […]

Læs mere

Avocado

Avocado stammer fra Sydamerika. Den kom til Europa i starten af 1500-tallet og videre til Asien i midten af 1700-tallet. Det er et stort, pæreformet bær med et enkelt kugleformet frø, og farven kan variere mellem mørkegrøn, brungrøn og brunsort afhængig af sort. Frugtkødet, der indeholder 20-30% fedt, har en smøragtig konsistens og en nøddeagtig smag. […]

Læs mere

Batat

Batat kaldes også en sød kartoffel, da den indeholder 6-8 % sukkerarter. Den stammer fra Sydamerika og er en fjern slægtning til den almindelige kartoffel, og en endnu fjernere slægtning til Yams’en. Batat bliver ofte fejlagtigt kaldet yams og omvendt.

Læs mere

Bladbede

Bladbede eller sølvbede har skinnende, grønne, ribbede blade og stængelen kan være hvid over i gul eller rødlig. Smagen er en anelse bitter. Unge blade bruges som spinat, såvel rå som kogt. Bladbede indeholder oxalsyre.

Læs mere

Bladselleri

Bladselleri menes at stamme fra Grækenland eller landene omkring Middelhavet. Man kan bla. i Homers Illiade læse om heste der græsser på marker med vild selleri. Det er en 2-årig plante, der er nært beslægtet med rodselleri, men som ikke danner en knold. Bladselleri har gulgrønne, kødfulde bladstilke med en fast konsistens. Stilkens lugt og […]

Læs mere

Blomkål

Blomkål har været dyrket i vesten siden 1600-tallet og som kogt grøntsag har den været en af de mest almindelige. Den er i dag en af de mest populære grøntsager og bruges gerne af restauratører verden over. Med en mild og nøddeagtig smag når den ristes, er den er også blevet meget populær blandt vegetarer […]

Læs mere

Broccoli

Broccoli har været kendt i Middelhavsområdet siden Romerriget. Mange tror at den stammer fra Italien, men den kommer oprindeligt fra Lilleasien. I 1500-tallet blev den introduceret i Frankrig af Catharine de Medici af Tuscany, som havde taget den med sammen med hendes italienske kok. Broccoli er i slægt med blomkål, men blomsterstanden er løsere bygget. […]

Læs mere

Gulerod

Guleroden menes oprindeligt at stamme fra Afghanistan. Oprindeligt var det de lillafarvede, hvide eller grønne gulerødder, som var de mest populære. Den orange gulerods popularitet kom i 1800-tallet, efter at den blev hentet til Holland. Det skyldtes at nationalfarven i Holland var orange. Gulerod er en opsvulmet pælerod, som indeholder ca 8% sukkerarter, der giver […]

Læs mere

Pastinak

Pastinak stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Da kartoflen kom til Europa, overtog den langsomt pastinakkens plads. Den dyrkes ikke i varme lande, da frost er nødvendig for at udvikle den specielle smag. Pastinakken er en opsvulmet pælerod. Den har en tynd lysebrun skræl og et fast […]

Læs mere