Rabarber

9. juni 2010
Navn Sæson
Engelsk Rhubarb Dansk: april-oktober
Import: april-november
Latin Rheum rhabarbarum
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Rabarberens botaniske ord Rheum rhabarbarum, er en kombination af det græske ord rha for Volga floden og det latinske ord barbarum for det område omkring floden, som var beboet af ikke-romere.
I 1608 blev rabarberen bragt til Europa af en italiensk botanist, som erstatning for den kinesiske rabarber der blev anvendt medicinsk.
I 1830’erne kom den til Danmark og blev anvendt til rødgrød og kompot.Botanisk set er planten en grøntsag, men den anvendes oftest som en frugt.
Rabarber er en flerårig plante, som man kan høste på i 5-10 år. Den behøver en kold sæson for at blomstre, hvilket gør den ideel til det nordlige klima.

Friske rabarber skal være let tynde, spændstig og mørkerød i farven. De grønne stilke er mere strenget og mere sure. Rabarber indeholder antocyaner, som giver grøntsagen dens røde farve. Indholdet varierer i de forskellige sorter, så nogle er mere røde end andre.
Friske rabarber er let fordærvelige og bør opbevares på køl for at bevare fugtigheden.

Grøntsagens syrlige smag skyldes et højt indhold af oxalsyre og æblesyre (indholdet afhænger af sort). Oxalsyre udfældes let med calcium, og det forhindrer kroppens optagelse af calcium både fra rabarbaren og fra andre fødevarer. Det kan desuden give ubehagelige reaktioner på tænderne.
Hvis det ønskes, kan man tilsætte calciumchlorid (“Nonoxal”) under kogning. Herved udfældes oxalsyren med calcium. Følg pakkens brugsanvisning.

Holdbarhed

10-12 dage ved 2-6 grader

Anvendelse

Top og bund skæres af. Skylles grundigt.
Svind: ca 25%
Anvendes feks. til saft, suppe, bagværk, kompot, grød og marmelade.

Frysning

Ja, skæres i mindre stykker og fryses med eller uden sukker eller koges til kompot og fryses.
Frosne rabarber kan opbevares i op til et år.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 142 kJ I varen A.D.T
Protein 0,9 g 11 % mindst 10 %
Kulhydrat 6,8 g 81 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 8 % højst 30 %
Kostfibre 3,8 g   ca 30 g
Vand 90,5 g    

Af: Råvareguiden