Kartoffel

Kartoffel

Navn Sæson
Engelsk Potato Dansk: Nye kartofler: maj/juni - august
Modne: hele året (afhænger af sæson)
Import: hele året
Latin Solanum tuberosum
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Kartoflen stammer fra Sydamerika og er idag en af verdens mest dyrkede rodknolde.
Den kom til Europa i 1500-tallet, til Danmark i 1700-tallet og blev efter 1. Verdenskrig basiskost i de danske hjem.Kartofler skal opbevares tørt og mørkt. Hvis de udsættes for sollys, bliver de grønne og danner stoffet solanin. Det er giftigt i større mængder, og kan bla. give hovedpine, mavesmerter og diarré. Grønne kartofler bør altid kasseres.

Holdbarhed
4-5 dage ved 8-10 grader

Anvendelse
Nye kartofler skylles og kan skrubbes let. Lagrede kartofler skrælles.
Svind: ca 15%
Anvendes til bla. kartoffelmos, -salat, -suppe, som tilbehør eller som grøntsag i asiatiske wokretter.

Frysning
Kartofler kan fryses og skal blancheres i ca. 7 min. Efter optøning bliver de grynede og bør kun anvendes til mos.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 355 kJ I varen A.D.T
Protein 1,9 g 9 % mindst 10 %
Kulhydrat 18,3 g 88 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 1,4 g   ca 30 g
Vand 80,6 g