Kartoffel

18. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Potato Dansk: Nye kartofler: maj/juni - august
Modne: hele året (afhænger af sæson)
Import: hele året
Latin Solanum tuberosum
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Kartoflen stammer fra Sydamerika og er idag en af verdens mest dyrkede rodknolde.
Den kom til Europa i 1500-tallet, til Danmark i 1700-tallet og blev efter 1. Verdenskrig basiskost i de danske hjem.Kartofler skal opbevares tørt og mørkt. Hvis de udsættes for sollys, bliver de grønne og danner stoffet solanin. Det er giftigt i større mængder, og kan bla. give hovedpine, mavesmerter og diarré. Grønne kartofler bør altid kasseres.

Holdbarhed

4-5 dage ved 8-10 grader

Anvendelse

Nye kartofler skylles og kan skrubbes let. Lagrede kartofler skrælles.
Svind: ca 15%
Anvendes til bla. kartoffelmos, -salat, -suppe, som tilbehør eller som grøntsag i asiatiske wokretter.

Frysning

Kartofler kan fryses og skal blancheres i ca. 7 min. Efter optøning bliver de grynede og bør kun anvendes til mos.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 355 kJ I varen A.D.T
Protein 1,9 g 9 % mindst 10 %
Kulhydrat 18,3 g 88 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 1,4 g   ca 30 g
Vand 80,6 g    

Af: Råvareguiden