Radise

Radise
Navn Sæson
Engelsk Radish Dansk: marts-november
Import: hele året
Latin Raphanus sativus radicula
  J F M A M J J A S O N D
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Radisen menes at stamme fra Kina. I 1600-tallet kom den til Danmark, men blev først rigtig populær i 1800-tallet.

Den spiselige del er en opsvulmning af kimstænglen og er ikke en del af roden.
Den kan variere i størrelsen fra kuglerund til aflang, og i farven fra helt rød til rød/hvid.
I Danmark er det den rød/hvide variant, som er mest populær.

Radiser bør ikke være større end 1-2 cm i diameter, da smagen kan forringes, og de skal være faste og sprøde i kødet. Den skarpe smag skyldes tilstedeværelsen af sennepsolier.
Radise er ethylenfølsom.

Holdbarhed
5-6 dage ved 2-6 grader

Anvendelse
Rodspids, bladskeder og blade fjernes. Skylles og aftørres.
Svind: 37%
Anvendes bla. rå i salater, som pynt på smørrebrød eller som snacks på frokostbordet

Frysning
Nej

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 60 kJ I varen A.D.T
Protein 0,8 g 23 % mindst 10 %
Kulhydrat 2,5 g 71 % ca. 60 %
Fedt 0,1 g 6 % højst 30 %
Kostfibre 1,3 g   ca 30 g
Vand 95,9 g