Skorzonérrod

18. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Salsify, black Dansk: juli-oktober
Import: hele året
Latin Scorzonera hispanica
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK             
IMPORT             

Udover anvendelse i madlavning, blev den også brugt som medicin mod slangebid og byldepest.
I 1600-tallet begyndte dyrkningen af rødderne i Italien og Frankrig, og de tre største producenter idag er Frankrig, Belgien og Holland.

Skorzonérrod eller skorzoner er en 20-25 cm lang pælerod med et brunsort barklag, og kan blive op til 1 meter. Inderst er vævet hvidt. Smagen er mild.
Rødderne brunfarves meget let ved skrælning, da det indeholder en del phenoloxidaser.

Holdbarhed

12-14 dage ved 4-6 grader

Anvendelse

Skrælles før kogning eller pilles efter. Skrællede rå skorzonérrødder skal lægges i vand med mælk (1/1) og citronsaft for at modvirke brunfarvning. Blanchering stopper brunfarvningen.
Svind: 30%
Velegnet som tilbehør til bla. fjerkræ

Frysning

Ja. Skæres i mindre stykker og blancheres i 4 min. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 380 kJ I varen A.D.T
Protein 3,3 g 15 % mindst 10 %
Kulhydrat 18,6 g 83 % ca. 60 %
Fedt 0,2 g 2 % højst 30 %
Kostfibre 1,8 g   ca 30 g
Vand 77,0 g    

Af: Råvareguiden