Tomat

19. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Tomato Dansk: marts-november
Import: hele året
Latin Solanum lycopersicum, (Lycopersicon esculentum)
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK ØKO             
DANSK             
IMPORT             

Tomaten stammer fra Sydamerika, og kom til Europa i slutningen af 1400-tallet af de opdagelsesrejsende sammen med majs, kartofler og tobak.

Tomaten er klassificeret som en bærfrugt, men anvendes kulinarisk som en grøntsag og betragtes sædvanligvis også som en.
Der findes mange forskellige sorter, som både varierer i størrelse og farve. Feks. blommetomater, cherry- og bøftomater og gule og grønne tomater.

Flåede tomater:
Tomaterne skylles og der ridses et kryds i toppen. Tomaten kommes i kogende vand i ca. 15-20 sekunder og lægges straks i isvand. På den måde får tomaterne et kuldechok, så skindet er nemt at trække af og de bevarer farve og fasthed. Træk skindet af med en lille urtekniv.

Holdbarhed

Opbevares bedst ved ca 14 grader, hvor de holder 10-14 dage. Ved stuetemperatur 2-4 dage.
Bør ikke opbevares i køleskab, da smagen forringes.

Anvendelse

Skylles. Blomsten fjernes.
Svind: ca 0-2%
Anvendes bla. rå sammen med mozarella og basilikum, til tomatsuppe, fyldte tomater eller tomatsalsa.

Frysning

Ja, flås og skæres ud eller laves til puré. De kan evt. fryses hele, flås da frosne.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 102 kJ I varen A.D.T
Protein 0,7 g 12 % mindst 10 %
Kulhydrat 4,6 g 77 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 11 % højst 30 %
Kostfibre 1,9 g   ca 30 g
Vand 94,0 g    

Af: Råvareguiden