Persille

21. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Parsley Dansk: hele året
Import: hele året
Latin Petroselinum crispum / neapolitanum
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK             
IMPORT             

Persille stammer fra Sydøsteuropa og blev populær i Nordeuropa i Middelalderen.
Der findes to typer bladpersille; kruspersille (P. crispum) og bredbladet persille (P. neapolitanum). Smag og anvendelse for de to typer er næsten identiske. I den bredbladet persille er smagen kraftigere på grund af et højere indhold af essentielle olier.

Holdbarhed

6-7 dage ved 2-6 grader

Anvendelse

Skylles før brug. De grove stilke kan bruges som suppeurt. Bladene og de fine stilke bruges i madlavningen.
Kan anvendes rå i salater eller som pynt.
Prøv f.eks. til persillesauce, gremolata, tabbouleh eller persillepesto.

Frysning

Ja, hakkes før frysning eller fryses hel (uden stilke). Smuldres uoptøet lige inden brug i en plastpose. Skal ikke blancheres.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 241 kJ I varen A.D.T
Protein 3,7 g 26 % mindst 10 %
Kulhydrat 8,0 g 57 % ca. 60 %
Fedt 1,1 g 17 % højst 30 %
Kostfibre 4,1 g   ca 30 g
Vand 85,2 g    

Af: Råvareguiden