Champignon, hvid, mark

19. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Button/ Table/ Common/ White Mushroom Dansk: hele året
Import: -
Latin Agaricus bisporus
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK             

Champignon vokser vildt i skove og på marker mange steder rundt om på kloden og har været indsamlet til spisebrug siden oldtiden.
En egentlig erhvervsmæssig dyrkning af svampen blev taget op i Frankrig i 1700-tallet, mens de første spæde danske forsøg blev indledt midt i 1800-tallet. Fra 1950’erne tog dyrkningen for alvor fart herhjemme.

Champignonen har en skærmformet, hvid hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.

Holdbarhed

3-4 dage ved 8-10 grader

Anvendelse

Roden skæres af, og kan skylles under rindende vand hvis der er meget jord på. De lægges herefter til afdrypning i sigte eller lægges til tørre på et viskestykke. De brunfarves let efter rensning. Svampe må aldrig ligge i vand, da mange af smagstofferne er vandopløselige og derfor vil forsvinde.
Svind: ca 10%
Champignon har en mild svampesmag og kan anvendes både frisk i salater og tilberedt i sammenkogte retter, ristet som tilbehør i supper, sovse og mange andre sammenhænge.

Frysning

Egnet. Skivede champignoner kan fryses direkte eller smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 119 kJ I varen A.D.T
Protein 2,9 g 42 % mindst 10 %
Kulhydrat 3,4 g 49 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 10 % højst 30 %
Kostfibre 1,7 g   ca 30 g
Vand 91,7 g    

Af: Råvareguiden