Rørhat, sommer

19. juli 2010
Navn Sæson
Engelsk Summer Boletus Dansk: juni-september
Import: -
Latin Boletus reticulatus
  JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC
DANSK             

Sommerrørhat er 10-20 cm høj og 8-15 cm bred. Hatten er gulbrun til læderbrun. Kødet er hvidt og smagen er mild og nøddeagtig.

Sommerrørhat vokser i løvskov, især under bøg på morbund. Det eneste problem er, at svampemyggelarverne som regel også har fundet den, så den skal renses grundigt inden tilberedningen.

Den kan nemt forveksles med Karl Johan, der har en glinsende hathud, der bliver klæbrig i fugtigt vejr. Den er en lige så god spisesvamp som sommerrørhat og kan bruges i de samme retter. Begge arter kan spises rå.

Holdbarhed

2-3 dage ved 2-4 grader

Anvendelse

Den skylles let. Undgå at bruge for meget vand da rørene absorberer meget fugt.
Rørhatten kan spises rå, ristes eller koges.

Frysning

Egnet. Skivede rørhatte kan fryses direkte eller smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi kJ I varen A.D.T
Protein g % mindst 10 %
Kulhydrat g % ca. 60 %
Fedt g % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand g    

Af: Råvareguiden