Gode råvarer fortjener ordentligt køkkengrej

Gode råvarer fortjener ordentligt køkkengrej

Sponsoreret indlæg

De sidste 40 år har vi i Danmark oplevet et boom i udvalget af frugt og grønt, der er tilgængeligt i dagligvarebutikkerne. Når det kommer til kødudvalget, er billedet lidt anderledes, idet nogle udskæringer og varianter er forsvundet, mens nye er kommet til. Hvorom alting er, betyder det, at vi i dag har alle muligheder for at lave fantastiske retter med inspiration fra alverdens madkulturer. Derfor bør vi også have det rette værktøj til at bearbejde alle disse skønne råvarer.

Du behøver ikke købe det dyreste

Ligesom de fleste typer varer fås køkkengrej i mange forskellige mærker og prisklasser. Og ligesom så meget andet er det dyreste ikke nødvendigvis det bedste. Du kan for eksempel sagtens finde både gode og billige gryder, der dækker dine behov. Det samme gælder for ovnfaste fade, målebægere, grydeskeer og alt muligt andet.

Du kan dog også være uheldig og få købt noget, der er billigt, fordi det er produceret i inferiøre materialer. Vi er således nok mange, der har oplevet, at det ovnfaste fad ikke helt kunne klare de høje temperaturer, eller at kniven alt for hurtigt blev sløv. Men med tiden bliver de fleste af os i stand til at vurdere kvaliteten af grejet, når vi står og undersøger det i butikken.

Noget på komfuret

Som kok kommer man ikke særligt langt uden gryder og pander. Der er dog sjældent brug for et helt arsenal af hver, medmindre du har en enorm familie – Eller samlermani. Når det kommer til gryder, kan de fleste hjem klare sig med 3-4 styk, der kan indeholde forskellige mængder væske. Men det kommer selvfølgelig an på, hvilken type mad du laver. Er du simremadsentusiast, har du for eksempel brug for en stor gryde af et metal, der holder godt på varmen. Hvad angår pander, er det også rart med 2-3 stykker i varierende størrelser. Der er jo ingen grund til at skulle opvarme 28 cm panden, hvis du blot skal spejle to æg.

De skarpeste knive i skuffen

Med årene er der mange af os, der ender med en større samling knive i køkkenskuffen. Men når vi tænker over det, er det højst sandsynligt de samme 4-5 varianter, vi bruger til hverdag. I et land, hvor vi er glade for rundstykker, boller og hele brød, er det svært at undvære en brødkniv.

En lille urtekniv er også handy til flere opgaver, mens rodfrugter og andre grove grøntsager kræver en kniv med større blad og god tyngde. Til sidstnævnte kan du ofte bruge den praktiske all-round kokkekniv, som intet køkken bør være foruden.

Knive er et af de vigtigste redskaber for os, der laver mad fra bunden. De skal være af høj kvalitet og trygge at bruge. Sidstnævnte betyder, at du skal sørge for at købe nogle, der ligger behageligt og sikkert i din hånd.

De nødvendige småting

Da det ikke er smart at snitte råvarerne direkte på køkkenbordet, skal du sørge for at bruge nogle gode skærebrætter som underlag. Af hygiejniske årsager er det praktisk at have flere, så hver type ingrediens har hvert sit skærebræt. Du kan således med fordel have et skærebræt til brød, et til frugt og grønt, samt et udelukkende til kød. Vælg gerne forskellige materialer; for eksempel er træ velegnet til at skære brødet på.

Til den varme madlavning får du brug for paletknive, stegepander, grydeskeer og lignende. Her har det stor betydning hvilket materiale, de er fremstillet i. For eksempel kan metalredskaber slide voldsomt på visse typer gryder og pander. Andre materialer, såsom melamin, har ikke godt af for høje temperaturer. Søg eventuelt information på internettet før du bare køber løs.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi kJ I varen A.D.T
Protein g % mindst 10 %
Kulhydrat g % ca. 60 %
Fedt g % højst 30 %
Kostfibre g   ca 30 g
Vand g