Havørred

Havørred
Navn Sæson
Engelsk Trout Hele året.
Højsæson: April - september
Fredningstid: 16. november - 15. januar
Latin Salmo trutta
  J F M A M J J A S O N D
TILGÆNGELIGHED             
HØJSÆSON             
FREDNINGSTID             
Kendetegn:

Havørred er en vandrefisk og minder om laksen, men den har en tykkere halerod og en mere kompakt krop. På kropssiden og under sidelinien har den afrundede pletter. Farven på kødet ligner til forveksling laksens, hvilket skyldes det røde farvestof fra de krebsdyr den æder.
Udover havørred findes fjeldørred, kildeørred, bækørred og søørred.

Levested:

Ørreden er naturligt udbredt i hele Europa fra det nordlige Afrika til Island og øst over til Uralbjergene og Det Kaspiske Hav. De gyder i mindre bække og vokser op her som bækørreder. Efter 2-5 år vandrer nogle af ørrederne mod havet. Disse ørreder kaldes i denne periode for smolt. Deres farve skifter fra spraglet til sølvskinnende og der sker en fysiologisk tilpasning til saltvand.

Føde:

Havørreden lever af småfisk såsom tobis, sild og brisling samt krebsdyr. I modsætning til laksen spiser ørreden i gydeperioden.

Størrelse:

Havørredens fangstmål er 40 cm. I ferskvand vokser fisken langsomt, men hurtigt i saltvand.

Kønsmodning:

Efter 1-5 år i saltvand bliver den kønsmoden. Den anlægger sig parringsdragt og i perioden juli-november vandrer den tilbage til den samme gydeplads, hvor den selv blev udklækket. Denne evne til at finde tilbage kaldes “homing”. I modsætning til laksen gyder ørreden flere gange.
Hunnen lægger ca 10.000 æg i en gydegrube, som hun har gravet ud med halen. Herefter befrugtes æggene af hannen og æggene begraves i småsten. Der ligger de til de udklækkes sidst på foråret, omkring april-maj måned afhængig af temperaturen.

Fiskeart: Vandrefisk (En fisk, der lever i saltvand, men gyder i ferskvand)

Ernæring: Halvfed fisk (2-8 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse
Kødet på havørreden ligner laksens og kan anvendes på mange af de samme måder. Steges, dampes, ryges, grilles m.m.
Prøv f.eks. ovnbagt havørred: Rens fisken grundigt. Skær hale og finner af (og evt hovedet). Krydr fisken indvendigt med salt, peber, citron/lime og friske krydderurter. Pak den ind i staniol og bag den ved 180 grader i ca 20-25 minutter (fisk på ca 1 kg) eller til skindet nemt kan trækkes af. Server gerne med nye kartofler og hollandaise.

Frysning
2-3 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 462 kJ I varen A.D.T
Protein 20 g 73 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 3,3 g 27 % højst 30 %
Kostfibre 0 g   ca 30 g
Vand 75,2 g