Hornfisk

Hornfisk
Navn Sæson
Engelsk Garfish April - oktober
Højsæson: april-maj og august-september
Latin Belone belone
  J F M A M J J A S O N D
TILGÆNGELIGHED             
HØJSÆSON             
Kendetegn:

Hornfisk er let at genkende på den lange tynde krop, hvilket gør den til en fantastisk svømmer. De hornagtige kæber med de mange nåleformede tænder minder lidt om et næb.
Bugen er hvid, ryggen er mørkeblå og langs siderne har den en let grøn farve. Kødet er hvidt og fast og kan virke lidt tørt. Hornfiskens ben har en lysegrøn farve og det afskrækker nogle mennesker fra at spise fisken. Den grønne farve skyldes et uskadeligt farvestof, vivianit, inde i fiskebenene og når benene udsættes for lys skifter de fra hvid til grøn.

Levested:

Hornfisken er udbredt i det østlige Atlanterhav, lige fra Marokko til Nordnorge. Om foråret vandrer stammer fra de Britiske Øer til de danske farvande for at yngle og blive sommeren over. Dette sker på meget faste tidspunkter på året, og man kan derfor ofte se kyststrækninger tætte af lystfiskere, som fisker efter hornfisk.

Føde:

Hornfiskens føde består af bla. torskefisk, sild, blæksprutter og krebsdyr. Den jager om dagen, da den er afhængig af at kunne se sit bytte.

Størrelse:

Hornfisken bliver op til 70-90 cm lang og kan vejer 1-2 kg.

Kønsmodning:

Fisken er kønsmoden når den er 2 år. De trækker ind i vores farvande, Kattegat og Bæltehavet, for at gyde. De gyder om foråret, i april og maj, og lægger mellem 1000-45.000 æg afhængig af hunnens størrelse. De gyder i lavt vand, hvor de store æg klæber sig fast til sten og tang og de klækkes efter 3-5 uger. Hunnen æder meget lidt i yngleperioden, og efter gydningen bliver de i vores farvande sommeren over for at komme til hægterne.

Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og ikke på bunden eller ved kysterne.)

Ernæring: Halvfed fisk (2-8 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse
Hornfiskens kød er hvidt og fast.
Den kan anvendes både stegt, dampet, grillet og kogt.
Prøv f.eks.: Dampet hornfisk med radiser, rygeost og nye kartofler.
Klargør 4 filetter (skind og ben fjernes) på hver ca 160-180 g. Drys dem på skindsiden med salt, peber og lidt revet citronskal og rul dem med skindsiden indad. Dampes i en gryde eller ovn, gerne med lidt hvidvin i bunden.
Lav en dressing på rygeost og creme fraiche 18%. Fjern den sorte del af rygeosten (så din dressing beholder den hvide farve). Bland lige dele rygeost og creme fraiche og gør den tyndere med lidt mælk. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
Bland en salat af tynde skiver radisser, agurk, grønne asparges, nye kogte kartofler og finthakket purløg.
Servering: Anret salaten i midten af tallerkenen, drys lidt havsalt på og stil den færdige fisk på salaten. Læg lidt dressing rundt om salaten og pynt fisken med friske skud fra skvalderkål.

Frysning
2-3 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 464 kJ I varen A.D.T
Protein 21,4 g 78 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 2,7 g 22 % højst 30 %
Kostfibre 0 g   ca 30 g
Vand 75,1 g