Kulmule

Kulmule
Navn Sæson
Engelsk Hake Hele året
Latin Merluccius merluccius
  J F M A M J J A S O N D
TILGÆNGELIGHED             
Kendetegn:

Kulmule har en mund og gællehule så sort som kul, så det kan nok ikke tydeliggøres mere, hvordan den fik sit navn. Den har et svagt underbid og de yngre fisk har en lille skægtråd, men den er forsvundet hos de voksne. Den forreste rygfinne er kort og den bagerste rygfinne og gatfinnen er lange.

Levested:

Kulmulen er at findes i alle verdenshave. I Europa lever der 1 art ved kysterne i 50-400 meters dybde, lige fra Norge over Island og sydpå til Spanien og Portugal og hele Middelhavet.

Føde:

Kulmulen er en udpræget rovfisk, hvilket kan ses på dens stærke og spidse tænder. Om dagen lever den nær bunden og om natten søger den længere op for at jage. Den æder bla. torskefisk, blæksprutter, sild og yngre artsfæller.

Størrelse:

Mindste fangstmål for kulmulen er 40 cm. Den maksimale størrelse er 110-130 cm 0g 12-15 kg.

Kønsmodning:

Kulmulen gyder i perioden dec.-juli. I Nordeuropa gyder den sidst på foråret, start sommer. Den bliver i Middelhavområdet kønsmoden ved 3-4 års alderen, når hannen er ca 25 cm og hunnen ca 38 cm. I den nordlige del af Europa lidt senere. Kulmulen gyder 2-7 millioner æg.

Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever nær bunden)

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse
Kulmulens kød er hvidt og mildt i smagen og har mindre flager end torskens kød. Kulmulen kan sagtens erstatte andre torskefisk. Den kan anvendes kogt, dampet, stegt, røget, ovnbagt m.m.
I Spanien er kulmulen en meget populær fisk og bruges bla. i den populære ret Merluza Koskera - Kulmule Koskera.
Brun 4 kulmulekoteletter ved svag varme i lidt olie i en gryde. Tilsæt 4 fed hakket hvidløg, 1 finthakket mild rød chili, en knsp cayennepeber, 2 spsk mel, en håndfuld hakket persille og 20 rensede muslinger mens gryden rystes roligt rundt.
Steg et minut og tilsæt 1 dl hvidvin, 1/2-1 dl fiskefond og lidt sherry. Ryst gryden let for at blande det hele sammen.
Tilsæt 1/2 dl grønne ærter og 8 hvide asparges. Ryst det sammen og smag det til med salt og peber, lad det simre ved svag varme til fisken er færdig (når kødet løsner sig let fra benet).
Servér enten med hakket kogte æg eller et porcheret æg på toppen.

Frysning
3-6 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 296 kJ I varen A.D.T
Protein 16,5 g 95 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 0,4 g 5 % højst 30 %
Kostfibre 0 g   ca 30 g
Vand 82,0 g