Multe

Multe
Navn Sæson
Engelsk Mullet Maj - Oktober
Latin Chelon Labrosus
  J F M A M J J A S O N D
HØJSÆSON             
Kendetegn:

Multen har en mørk ryg med blålige eller grønlige toner. Siderne er blanke og sølvskinnende og bugen er hvid. Den har store skæl og den har en tyk overlæbe, på størrelse med øjets diameter. Heraf navnet tyklæbet multe (den kaldes blot multe) og er den mest almindelig at finde i de skandinaviske farvande. Ryggens 2 finner er adskilte og den forreste består af 4 pigstråler.
Sydpå er multen en eftertragtet spisefisk og bliver mange steder også opdrættet i dambrug.

Levested:

Multen lever i vinterhalvåret i det sydlige Europa og Nordafrika. I sommerhalvåret vandrer den nordpå op til det mellemste Norge og sydlige Island.

Føde:

Multen lever primært af plantedele, alger og småfisk, som den samler op fra bunden og filtrerer fra med gællerne.

Størrelse:

Den når en max længde på ca. 80 cm og en vægt på godt 5 kg. Selvom den ikke bliver så stor, er den alligevel i stand til at nå en alder på 25 år.

Kønsmodning:

Når multen når en længde på ca 25-30 cm bliver den kønsmoden. Legen/gydningen foregår langs kysterne. Om vinteren i det varme klima i Sydeuropa og Nordafrika og efterhånden som klimaet og vandene bliver varmere, vandrer den nordpå og fortsætter med gydningen til sidst på sommeren, inden den vender næsen mod syd igen.
Multens æg og larver er pelagiske.

Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og ikke på bunden eller ved kysterne.)

Ernæring: Halvfed fisk (2-8 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse
Multen kan anvendes grillet, stegt, ovnbagt og porcheret.
Kødet er saftigt, har store flager og farven er rødbrun. Den er let at tilberede og kødet skifter markant farve til hvid, når den er færdig tilberedt.

Perlebygrisotto med asparges og skindstegt multe.
- 4 stk multefilet med skind á 150 gram
- 2 finthakket skalotteløg
- Lidt koldpresset rapsolie
- 280 g perlebyg
- 2 dl tør hvidvin
- 6-8 dl bouillon
- 25 g smør
- 75 g revet hård fast ost (gerne Vesterhavsost)
- 225 g friske grønne asparges
- revet skal fra 1 citron
Steg løgene i olien ved svag varme til de er blanke. Tilsæt perlebyggen og rør rundt til de er blandet godt med olien. Tilsæt hvidvinen og lad den reducere halvt ind. Hæld bouillonen på og lad den simre i ca 20 min til perlebyggen er mør. Den skal være cremet, hvis den er blevet for tør kan der tilsættes lidt kogende vand. Smag til med salt og peber. Skær aspargesene i stykker af 2 cm og vend dem i. Vend osten i og rør godt rundt. Vend smør og citron i og server straks.
Multen steges medens at perlebygrisottoen simrer færdig. Skindet på multen ridses og steges på en god varm pande med lidt olie. Fisken vil bule lidt op i midten, men kan trykkes ned med en palet. Steg den halvt igennem, vend fisken og steg færdig ved mellem varme. Krydr med salt og peber og server den til den færdig risotto.

Frysning
2-3 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 474 kJ I varen A.D.T
Protein 19,4 g 70 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 3,8 g 30 % højst 30 %
Kostfibre 0 g   ca 30 g
Vand 77,0 g