Rødspætte

Rødspætte
Navn Sæson
Engelsk European Plaice Hele året.
Højsæson: Maj - oktober
Fredningstid: 15. januar - 30. april (nogle områder)
Latin Pleuronectes platessa
  J F M A M J J A S O N D
TILGÆNGELIGHED             
HØJSÆSON             
FREDNINGSTID             

Kendetegn: Rødspætten tilhører gruppen af fladfisk og er en yndet spisefisk. På oversiden er den mørk med røde pletter og farven er tilpasset bunden, således at den nemmere kan skjule sig. Undersiden er hvid og nogle fisk kan have brune pletter på undersiden.
Rødspætten er en højrevendt fladfisk, dvs. at venstre øje (og side) er rykket vandret til højre side.

Levested: Rødspætten lever i Atlanterhavet fra det sydlige Spanien mod nord til Barentshavet og Island. I Østersøen hen til Gdansk og en helt normal fisk i de skandinaviske farvande.
Den foretrækker sand- eller lerbunde og ud til ca. 200 meter og vandet skal være køligt og saltholdigt.

Føde: Rødspætten hviler om dagen og søger aktivt  sin føde om natten. Den spiser muslinger, krebsdyr, orme, småfisk m.m.

Størrelse: Rødspættens væksthastighed afhænger af mængden af føde, antallet af rødspætter og vandets temperatur.
Den kan blive op til ca. 100 cm, men normalen er op til ca. 50 cm. Den kan veje op til ca. 7 kg, men normalt op til ca. 2 kg.
Rødspættens mindste fangstmål er 27 cm.

Kønsmodning: Fisken bliver kønsmoden når den er 4-6 år. Om efteråret nedsættes hunnens appetit. Fra januar til april gyder hunnen ca. 500.00 æg alt efter størrelse.
Efter 1-2 uger klækker æggene og de små fisk måler 5-6 mm. Ved klækning og de næste par måneder er ynglen pelagiske, dvs at de ikke er flade, men ligner almindelige fisk. Herefter begynder det venstre øje at vandre mod højre. Den lille fisk forvandles til en fladfisk og søger mod bunden. Hele foråret og sommeren over bliver den på det lave vand og om efteråret søger den mod dybere vand for at overvintre.

Fiskeart: Fladfisk ( fiskene tilpasser sig omgivelserne og ynglen begynder deres liv som pelagiske fisk, indtil det ene øje begynder at vandre til den anden side og fisken søger ned til bunden og fortsætter livet dér)

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

Anvendelse
Rødspætten er hvid, fast og mager i kødet. Den kan anvendes bla. stegt, dampet, kogt, røget og grillet.
Prøv f.eks. stegte rødspættefiletter med nye danske kartofler og persillesovs.
Vend filetterne i rugmel blandet med salt og peber og steg dem i lidt smør 2-3 min på hver side.
Server med kogte, pillede kartofler, en dejlig persillesovs og en stor håndfuld af den danske sommers friske grøntsager (nyrensede, blancherede og let sauterede i en anelse smør). Mums

Frysning
3-6 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 366 kJ I varen A.D.T
Protein 18,2 g 84 % mindst 10 %
Kulhydrat 0 g 0 % ca. 60 %
Fedt 1,5 g 16 % højst 30 %
Kostfibre 0 g   ca 30 g
Vand 79,3 g