Abrikos

Abrikos
Navn Sæson
Engelsk Apricot Dansk: -
Import: maj-august
Latin Prunus armeniaca
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             

Abrikosen stammer sandsynligvis fra det nordlige Kina og den er sandsynligvis også blevet dyrket der i mere end 4000 år.
Den kom til Europa omkring Jesu fødsel, men forsvandt efter Romerigets fald. Senere kom den til Spanien med maurerne og har siden hen bredt sig til resten af Europa. Abrikoser kan godt tåle vinterkulde, men frost om foråret gør den ustabil, da de blomstrer tidligt og frosten ødelægger blomsterne.
Abrikos er en stor gulorange stenfrugt, der er rund eller oval. Frugtkødet er gult og har en fin ferskenagtig smag.

De friske frugter er meget modtagelige overfor stød, og derfor har vi i Danmark kun kunnet få de tørrede abrikoser. Men i de seneste år er det blevet muligt at kunne købe friske abrikoser.

Frøene kan anvendes som erstatning for mandler i marcipan, der så kaldes persipan.

Holdbarhed
5-7 dage ved 4-6 grader

Anvendelse
Skylles. Kan evt. halveres og stenen fjernes.
Svind: ca 10%
Kan bla. anvendes rå i salater, i wokretter, til marmelade eller syltet som tilbehør til f.eks. isdesserter.

Frysning
Ja, de halveres og stenene tages ud, flås evt. Kan fryses med eller uden sukker eller overhældes med lage.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 185 kJ I varen A.D.T
Protein 0,8 g 7 % mindst 10 %
Kulhydrat 9,4 g 86 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 6 % højst 30 %
Kostfibre 1,6 g   ca 30 g
Vand 88,8 g