Æble

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Apple | Dansk: august-maj (afhænger af sort) Import: hele året (afhænger af sort) |
Latin | Malus domestica |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Æble er en kernefrugt, der findes i utallige sorter. Ingrid Marie, Gråsten. Golden Delicious, Cox Orange, James Grieve, Spartan, Mutzu, Pigeon, McIntosh og Belle de Boskoop (madæble) er eksempler på de mest kendte.
Æbler afgiver meget ethylen og bør ikke opbevares sammen med ethylenfølsomme frugt og grøntsager.
Frugtkødet af de fleste æbler er meget pectinholdigt. Ved overskæring brunfarves æble let pga. et højt phenolase-indhold.
Holdbarhed
2-4 uger ved 3-5 grader, 1-2 uger ved 20 grader
Anvendelse
Skylles. Kernehuset og blomsten anvendes ikke. Kan evt skrælles.
Svind: ca 10%
Anvendes feks. naturel i salater, kager og desserter. Er desuden velegnet til mos, grød, marmelade og gelé.
Frysning
Ja, koges til mos eller koges knapt og fryses i lagen. Tilsæt lidt ascorbinsyre til kogevandet for at undgå misfarvning.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 236 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0,3 g | 2 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 12,9 g | 93 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 5 % | højst 30 % |
Kostfibre | 2,2 g | ca 30 g | |
Vand | 85,3 g |