Appelsin

Appelsin
Navn Sæson
Engelsk Orange Dansk: -
Import: hele året
Latin Citrus sinensis
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             

Appelsinen stammer fra Kina.
Udbredelsen i Europa begyndte da maurerne erobrede store dele af Spanien i 700-tallet. Maurerne brugte bla. appelsintræer til at pryde deres haver. Feks. Alhambra i Granada, Spanien.På Sicilien dyrkede man appelsintræer, som blev eksporteret til dele af Europa og det blev hurtigt mode blandt de adelige at dyrke appelsiner under glas, et såkaldt orangeri.
Det mest berømte er orangeriet i Versailles, der blev bygget til Ludvig 14. omkring 1674.
Disse appelsiner blev ikke dyrket til at spise, men til at pryde haverne ligesom blomster.
Det var først i 1500-tallet, at man i Portugal begyndte at dyrke de søde/spiselige appelsiner som vi kender i dag.

Appelsin er en citrusfrugt, der botanisk set er et flerrummet bær med frø, der er omgivet af saftfyldte hår (frugtkødet).
Frugten har en tyk gul yderskal med et stort indhold af æteriske (aromatiske) olier. Under yderskallen findes en svampet inderskal, der har et stort indhold af pectin.

De fleste sorter har gul saft, mens få har rød saft (blodappelsiner). Mange forædlede sorter har ingen eller kun få kerner.

Holdbarhed
2-3 uger ved 2-6 grader, 1-2 uger ved stuetemperatur

Anvendelse
Svind: ca 30%
Anvendes bla. i desserter og salater, eller presses til saft.

Frysning
Ja, skallen rives, saften presses ud, begge dele kan fryses. Hele frugten kan hakkes og bruges til frysetøj.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 234 kJ I varen A.D.T
Protein 0,9 g 7 % mindst 10 %
Kulhydrat 11,5 g 84 % ca. 60 %
Fedt 0,6 g 10 % højst 30 %
Kostfibre 2,0 g   ca 30 g
Vand 86,5 g