Banan

Banan
Navn Sæson
Engelsk Banana Dansk: -
Import: hele året
Latin Musa
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             

Bananen stammer højst sandsynligt fra Asien, fra et område der strækker sig over Indien til Papua New Guinea. Og det menes at planten har været dyrket i mere end 5000 år.

I år 650 bragte arabiske krigere bananen til Egypten og Palæstina og man mener at det var de arabiske slavehandlere som spredte planten til resten af Afrika.

Portugiserne opdagede planten i Guinea og plantede den første bananplantage på de Kanariske Øer i 1402.
En portugisisk munk bragte bananen med til Caribien, hvor den hurtigt blev populær. Den spredte sig så hurtigt i Latinamerika, at man en overgang troede at bananplanten stammede derfra.

Det var først i 1903, samtidig med lanceringen af verdens første køleskib, at man for alvor kunne importere bananer i Europa.

Banan er et aflangt bær med uudviklede frø og med en læderagtig skal. Umoden banan (melbanan) har grøn skal, og frugtkødet er smagsløst og med et stort stivelsesindhold.
Moden banan har gul skal – og frugtkødets stivelse er omdannet til sukkerarter, hvorved konsistensen bliver blødere og smagen fyldigere og sødere.

Udover mel- og frugtbanan findes en del andre varianter, feks. røde bananer og æble- eller babybanan.

Holdbarhed
3-6 dage ved 12-14 grader

Anvendelse
Svind: ca 35%
Anvendes bla. i desserter, flamberet eller i smoothies.

Frysning
Ja. De fryses hele med skrællen på og anvendes til bagværk eller smoothies. Eller mos bananen og tilsæt lidt lime, citron eller ananasjuice og frys det i op til tre måneder.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 357 kJ I varen A.D.T
Protein 1,3 g 6 % mindst 10 %
Kulhydrat 19,0 g 91 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 3 % højst 30 %
Kostfibre 1,6 g   ca 30 g
Vand 74,4 g