Granatæble

Granatæble
Navn Sæson
Engelsk Pomegranate Dansk: -
Import: hele året
Latin Punica granatum
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             

Granatæbler stammer oprindeligt fra Persien (nuværende Iran), men har været dyrket i Asien og Middelhavsområdet i flere årtusinder.

Den spanske by Granada er opkaldt efter frugten.
Spanske bosættere medbragte granatæblet til Amerika i 1700-tallet.
Håndgranaten er opkaldt efter æblet da granatens ydre opdeling minder om frøene.

Grenadine kommer af det franske grenade og er oprindeligt lavet af granatæblejuice og sukker til en sød sirup, der bla. bruges i cocktails. Men ordet Grenadine anvendes idag også om andre slags frugtsirup.

Granatæblet har en tyk, læderagtig, rød/brun skal som beskytter de saftige rubinrøde frø. De har en skarp men sød smag. De fleste spiser kun frøene, men der er nogle som også spiser den hvide marv.

Granatæbler modner ikke efter de er høstet, så når de først er plukket kan de ikke producere mere sukker. Desværre bliver de fleste kommercielle afgrøder høstet før de er fuldt modnet for at undgå, at kraftige stød flækker æblet. Derfor kan de granatæbler man køber idag godt være en anelse sure.

Holdbarhed
6-8 uger ved 2-6 grader (hele granatæbler), 6-8 dage ved 2-6 grader (frøene), 4-5 dage ved 2-6 grader (granatæblejuice).

Anvendelse
Æblet deles i kvarte og frøene skrabes forsigtigt ud. Pas på tøjet.
Svind: ca 40%
Anvendes naturel, i desserter og salater.

Frysning
Frøene kan fryses i op til 1 år, og granatæblejuice kan fryses i op til 6 måneder.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 321 kJ I varen A.D.T
Protein 1,0 g 5 % mindst 10 %
Kulhydrat 17,2 g 91 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 4 % højst 30 %
Kostfibre 0,2 g   ca 30 g
Vand 81,0 g