Kaki

Kaki
Navn Sæson
Engelsk Persimmon Dansk: -
Import: september - februar
Latin Diospyros kaki
  J F M A M J J A S O N D
IMPORT             

Kaki er mere end 500 år gammel og blev anvendt i både Nordamerika og Østasien. Den menes at stamme fra Japan eller Kina, hvor der i dag findes flere end 1000 forædlede sorter af frugten.
I 1855 kom den til Californien, hvor den hurtigt blev populær og i ca. 1870’erne kom den til Sydeuropa og er i dag en populær frugt i Middelhavsområdet.

Kaki er et tomatlignende bær, hvis orangerøde, bløde frugtkød i smag minder om en pikant, mild blanding af abrikos, fersken og figen.
En umoden kaki er lysegul eller gulgrøn i farven og indeholder mange tanniner som snerper i munden og ødelægger fornøjelsen. Den bør først spises når den er mere orange i farven og let overmoden.

Sharonfrugten er en forædling af kakifrugten og blev fremavlet i Sharondalen i Israel. Den har nogle åbenlyse fordele i forhold til kakifrugten.
Den er mere fast i kødet, hvilket gør den mere transportvenlig og man behøver ikke at vente med at spise dem til de er overmodne.
Sharonfrugten indeholder også tanninstoffer, men de bliver fjernet inden frugten bliver afsendt til forbrugeren. Og så er de kerneløse, i modsætning til kakifrugten, som kan indeholde op til 8 kerner.

Kaki dyrkes i dag i store dele af verdenen, hvorimod sharonfrugten kun dyrkes i Israel.

I butikkerne kan det være svært at se forskel på det to frugter da de ligner hinanden, derfor bliver navnene kaki og sharon brugt lige meget om de to frugter. En sharonfrugt kan kaldes en kaki, men en kakifrugt kan ikke kaldes en sharon.

Holdbarhed
5-7 dage ved 2-6 grader

Anvendelse
Svind: ca 10%
Anvendes naturel, i frugtsalat, til is eller til hvidskimmelost. Anvendes desuden i kager og til mousse.

Frysning
Frugterne er ikke velegnet til frysning.

Næringsindhold pr. 100g Energifordeling
Energi 205 kJ I varen A.D.T
Protein 0,7 g 6 % mindst 10 %
Kulhydrat 10,7 g 89 % ca. 60 %
Fedt 0,3 g 6 % højst 30 %
Kostfibre 5,9 g   ca 30 g
Vand 80,3 g