Kirsebær

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Cherry | Dansk: juli-september Import: juli-september |
Latin | Prunus avium (sødkirsebær), Prunus cerasus (surkirsebær) |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DANSK ØKO | ||||||||||||
DANSK | ||||||||||||
IMPORT |
Kirsebær er en fællesbetegnelse for to forskellige stenfrugtarter, sødkirsebær og surkirsebær. Sødkirsebær (moreller) anvendes naturel, da de indeholder ca. 10% sukkerarter. Surkirsebærene anvendes mest til madlavning og syltning.
I Kina har man dyrket kirsebær i mere end 3000 år. Frugten var også kendt af de gamle egyptere, grækere og romere.
I det første århundrede var der dokumenteret 8 forskellige arter i Italien. Efter romerrigets fald forsvandt dyrkningen af kirsebærret, men blev genindført i England i 1700-tallet. Derfra blev kirsebærret spredt til resten af verden af de engelske kolonister.
Der findes i dag ca. 1200 dyrkede kirsebærarter.
Kirsebærtræet blomster omkring maj med hvide og langstilkede blomster. Frugterne høstes når de er gule eller røde. Kirsebærtræet anvendes også som møbeltræ på grund af den rødbrune, mahognilignende farve.
Holdbarhed
2-3 dage ved 2-6 grader
Anvendelse
Svind: ca 10%
Anvendes natural, dessert, syltning eller henkogning.
Frysning
Ja. Fjern stenene fra bærrene. Læg bærrene løst på en plade med bagepapir og sæt pladen i fryseren. Når bærrene er frosset , kan de lægges i en pose.
Bærrene kan også overhældes med en sukkerlage (evt med krydderier) inden frysning. Så kan de tages direkte fra fryser til gryde og syltes.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 243 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 1,4 g | 10 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 12,2 g | 85 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 5 % | højst 30 % |
Kostfibre | 1,3 g | ca 30 g | |
Vand | 85,3 g |