Kokosnød

Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Coconut | Dansk: - Import: hele året |
Latin | Cocos nucifera |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
IMPORT |
Kokosnød er botanisk set ikke en nød men en stenfrugt. En kokosnød er ca. et år om at blive moden, men træet kan blomstre op til 13 gange på et år, så der vil hele tiden være friske nødder på træet.
Den har en brun, trevlet og meget hård skal. Kokosnødden indeholder en fast frøhvide, der kan spises naturel – feks. friskrevet. I frøhvidens midte er der et hulrum, der indeholder væske (kokosvand, som ikke er det samme som kokosmælk.).
Af den tørrede frøhvide (kopra) fremstilles kokosmel, der indeholder ca. 50% fedt. Kokosmælk fås ved at presse reven kokosnød (eller kokosmel) efter tilsætning af lidt kogende vand.
Holdbarhed
Hele friske kokosnødder kan opbevares i op til 4 måneder ved stuetemperatur.
Brune kokosnødder kan opbevares i op til 2 måneder ved 0-2 grader.
Kødet opbevares i 2-4 dage ved 3-5 grader.
Vælg kokosnødder, hvor skallen er hel og de tre spirehuller ikke er beskadiget.
Anvendelse
Stik hul i et eller flere af de 3 spirehuller i toppen og lad saften løbe ud. Kokosnøden deles med en sav eller hammer. Frugtkødet fjernes fra skallen med en kniv.
Svind: ca 50%
Frugtkødet spises natural, evt. i salater eller asiatiske retter. Kokosmælk er velegnet i karryretter.
Frysning
Ja, frisk revet kokosnød eller stykker kan fryses i op til 6 måneder.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 1715 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 4,4 g | 4 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 14,9 g | 15 % | ca. 60 % |
Fedt | 36,5 g | 81 % | højst 30 % |
Kostfibre | 14,0 g | ca 30 g | |
Vand | 41,2 g |