Nektarin
Navn | Sæson | |
---|---|---|
Engelsk | Nectarine | Dansk: - Import: maj-september |
Latin | Prunus persica |
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
IMPORT |
I 1500-tallet kom den til England og derfra videre til Amerika af både englænderne og spanierne.
Indianerne blev glade for frugten, og det var dem der fik fremdyrket de sorter der dyrkes i Europa og andre steder i verden i dag.
Navnet har den fået efter ordet nektar, som anses for at være gudernes drik, og hentyder til frugtens saftighed, smag og sødme.
Nektarin har i modsætning til fersken en glat skal. Den er rødlig med gult skær, frugtkødet er guligt og omgiver en stor sten, der kan være let eller svær at fjerne, afhængig af sort.
Nektariner er meget modtagelige for plantesygdomme, derfor sprøjtes de og bør vaskes godt inden de spises.
Holdbarhed
5-7 dage ved 2-4 grader, 1-2 dage ved stuetemperatur
Anvendelse
Skylles og skæres ned til stenen hele vejen rundt. Herefter halveres den ved at man "vrider" den ene halvdel af, og stenen kan fjernes fra den anden halvdel.
Svind: ca 15%
Anvendes naturel, i desserter og salater eller til kompot.
Frysning
Ja, halveres og stenene tages ud, flås evt. Kan fryses med eller uden sukker eller overhældes med lage.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling | ||
---|---|---|---|
Energi | 235 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 0,9 g | 7 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 11,8 g | 85 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,5 g | 8 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0,4 g | ca 30 g | |
Vand | 86,3 g |